Hírek

2010.04.07. 16:17

Itt a lista! Ezt kellene azonnal meglépnie az új kormánynak

Mivel még a választások előtti utolsó napokban sem láthatóak a pártok világosan megfogalmazott gazdaságpolitikai elképzelései – a többnyire olvashatatlanul hosszú és általánosságokban fogalmazó programok jobbára csak mellébeszélnek –, a Figyelő megpróbálta összeszedni a legfontosabb teendőket és irányokat az új kormány számára. A hetilap tizenhárom elismert közgazdász szakértő gondolataiból merített, a prioritásoknak tekinthető feladatokra koncentrálva.

Figyelő

Milyen legsürgetőbb feladatok várnak a választások után megalakuló új kormányra? Mindenekelőtt a korrupció megfékezése, az öngondoskodás erősítése, a munka megbecsülésének a visszaállítása, nem csupán a felsőoktatás, de az egész oktatási rendszer átalakítása, a jogbiztonság erősítése, az állami újraelosztás csökkentése, az államháztartás egyensúlyának megteremtése és a bürokrácia leépítése. Legalábbis akkor, ha a leendő kormányzat követi a csütörtökön megjelenő Figyelő által megkérdezett tíz intézet és szellemi műhely tizenhárom közgazdászának a többségi véleményét.

A Figyelő annak a kérdésnek a megválaszolására kérte fel a szakértőket, hogy mit tartanak a gazdaságot érintő legsürgősebb teendőknek. A kirajzolódó irány egyértelmű, még ha a részleteket illetően több alternatíva is megfogalmazódott. Nem mindig szűken vett gazdaságpolitikai prioritások kerültek előtérbe, gyakran inkább olyan feladatok, amelyek szoros összefüggésben állnak távlati koncepciókkal. A szakértők „konszenzusa” szerint könnyen és gyorsan megléphető intézkedés már nem nagyon van, azokat a Bajnai-kormány a stabilizáció során végrehajtotta. Így előtérbe kerül az újragondolása a magyar társadalom mindennapi életét keresztül-kasul átható azon rendező elveinek, amelyek jelen állapotukban mérgezik a közéletet, s hosszú távon elképesztően nagy károkat okoznak.

 

Ezek is érdekelhetik