Hírek

2010.05.28. 11:06

Az Európai Bizottsághoz fordul a Fidesz a Gazprom-Naftogaz-fúzió ügyében

A Fidesz európai parlamenti delegációja az Európai Bizottsághoz fordul az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz gázipari vállalatok nemrég felmerült fúziója kapcsán.

Világgazdaság Online

 Gyürk András európai parlamenti képviselő Günther Oettinger energetikai biztos írásbeli állásfoglalását kéri a Bizottság ez ügyben tanúsított passzivitásával kapcsolatban.

A néppárti politikus beadványában emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pár hete az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz gázipari vállalat egyesülését javasolta. Viktor Janukovics ukrán államfő vonakodó álláspontot képviselt és úgy nyilatkozott, hogy az EU képviselőinek is jelen kellene lenniük a tárgyalásokon. Az Európai Bizottság azonban erre úgy reagált, hogy a döntés Kijevre és Moszkvára tartozik, nincs szükség uniós fellépésre. Az említett terv a magyar energiaellátást is jelentősen érinti, hiszen a hazai gázimport túlnyomó része az ukrán hálózaton keresztül érkezik.
 
Gyürk András beadványában választ vár arra, hogy az Európai Bizottság milyen indokok alapján nem tartja szükségesnek a hasonló tárgyalásokon való részvételt, különös tekintettel arra, hogy azokon nem csak vállalati szereplők képviseltetik magukat. A képviselő állásfoglalást vár azzal kapcsolatban is, hogy a vonakodó bizottsági álláspont hogyan viszonyul a közös energiapolitika megerősítésére irányuló szándékokhoz, illetve azon elképzelésekhez, miszerint az EU elősegíti az ukrán gázhálózat felújítását.
 
Gyürk András beadványban végül felteszi a kérdést:  hajlandó-e az Európai Bizottság felülvizsgálni passzív álláspontját, amennyiben a Naftogaz-Gazprom fúzió ügye új lendületet vesz? Az Európai Bizottságnak három héten belül kell közzétennie véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!