Hírek

2010.05.05. 14:29

Csak egyharmad véli úgy, hogy az MSZP megerősödhet 2014-ig

Csak az összes megkérdezett harmada gondolja, hogy az MSZP a következő országgyűlési választásig megerősödhet – ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a szocialisták 2014-re sem tudnak majd megerősödni a mostani vereség után. Már a megkérdezettek 61 százaléka bízik benne, hogy a gazdaság a következő egy évben növekedni fog, és a közvélemény 67 százaléka szerint a Fidesz egy éven belül javítani fogja a közbiztonság helyzetét.

Nézőpont Intézet - Világgazdaság Online

Egy héttel a választások után a megkérdezettek 69 százaléka állította, hogy örül a választások eredményének. Az kevéssé meglepő, hogy az Európai Unió-ban is példa nélküli győzelmet arató Fidesz hívei elégedettek (93 százalék), a váltópárti státuszáért is aggódó MSZP támogatói pedig nem (csak 19 százalékuk).

Elgondolkodtató azonban, hogy az LMP-szimpatizánsok sem örülnek a végeredménynek, holott két hónapja még kevesen hittek abban, hogy bekerülhetnek a parlamentbe. Az ő óvatosságuk mögött elsősorban a Jobbik előretörése vagy a kétharmados többség elnyerése állhat. Meglepően bizonytalanok a Jobbikkal rokonszenvezők is: 56 százalékuk örül az eredménynek, hiszen megduplázták szavazótáborukat egy év alatt, 36 százalékuk viszont aligha-nem többet várt a párttól, s hitt a pártelnök kormányalakítási terveiben.

Az MSZP jövője

A választás legnagyobb vesztese az MSZP, amely tavaly decemberben még miniszterelnök-jelöltet állított, februárban választási győzelemről beszélt, márciusban viszont már csak a későbbi vissza-jövetelében reménykedett. Ma azonban ebben sem hisznek sokan. Csak az összes megkérdezett harmada (35 százalék) gondolja, hogy az MSZP a következő országgyűlési választásig megerősödhet. Igaz, a szocialisták szempontjából öröm az ürömben, hogy saját támogatóik még bizako-dóak: 73 százalékuk hisz a párt feltámadásában. A Fidesz és a Jobbik táborának kétharmada viszont történelemnek tartja a posztkommunista pártot.

Gazdasági kilátások

Az év eleje óta látványos fordulat következett be a gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozá-sokban. Míg januárban csak minden harmadik (37 százalék) megkérdezett gondolta, hogy a következő egy évben „inkább növekszik” a magyar gazdaság, április végén már közel kétharmaduk (61 százalék) bizakodó. A változásban szerepe lehet a viszonylag stabil forintnak és a reményt hangsúlyozó Fidesz-kampánynak is. Ha a várakozás beigazolódik, bizonyára éles hitvita fog kiala-kulni arról, hogy a Bajnai-kormány örökségéről vagy az Orbán-kormány sikeréről van-e szó. Egy dolog azonban biztos: a jövőbe vetett bizalom fontos kiindulópontja a gazdasági növekedésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!