Hírek

2010.06.28. 05:58

Államfő vagy kifutófiú?

A Sándor-palota jövőbeli lakója Fidesz-frakció előtti meghallgatáson nem sokat lacafacázott, kertelés nélkül, bátran bevallotta – ahogy az egy volt sportolóhoz, egy olimpikonhoz illik –, hogy ő bizony nem államfő, hanem Orbán Viktor kifutófiúja akar lenni. Ami persze, nem valami ambíciózus célkitűzés, dehát Schmitt Pál ezt szokta meg.

Stanga István

Miután nem is olyan régen már meglehetős részletességgel elmondtam a véleményemet az azóta hivatalosan is a kormányzópárt államfőjelöltjévé váló Schmitt „Felajánlom a Függetlenségemet a Fidesznek” Pál valamennyi rendszerben töretlenül épülgető karrierjéről, nem különben pedig azokról a csodálatra méltó és ritka emberi tulajdonságairól, amelyek Orbán Viktor szemében mindenki másnál sokkal alkalmasabbá teszik őt a köztársasági elnöki poszt betöltésére, így nem terveztem, hogy újra foglalkozom majd a most is megszámlálhatatlan tisztséget birtokló kétszeres olimpiai bajnok dolgaival. És bizonyára tartottam is volna mindehhez magam, ha hősünk a Fidesz-frakciónál történt meghallgatása során nem rukkol ki egy olyasféle államfőjelölti ars poeticával, amelynek olvastán egészen egyszerűen nem tudtam eldönteni, sírjak-e inkább vagy nevessek, és amelyet valószínűleg még az unokáink is emlegetni fognak. Hogy a produkció mennyire átütőre sikeredett, azt jól mutja, hogy Schmitt eszmefuttatása az összes ellenzéki pártot megszólalásra késztette. Az MSZP-s Mesterházy Attila például arról elmélkedett, hogy bár „Schmitt Pálnak két főnöke van: a jóisten és Orbán Viktor”, a szocialisták mégis azt várnák, hogy „a kormányfő ne legyen a felettese, mert éppen az az egyik – alkotmányba foglalt – feladata, hogy ellensúlyozni tudja a kormányzati akaratot”, és lényegében ugyanerre az álláspontra helyezkedett Schiffer András LMP-frakcióvezető is, mondván,  azon országokban, ahol nem prezidenciális rendszer van, „a köztársasági elnök alkotmányos rendeltetése, hogy a kormányzattal szemben a fékek és az ellensúlyok rendszerét alkalmazza, beleértve a pártoktól való kellő távolságtartást is”. Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő szerint pedig Schmitt szavai azt jelentik, hogy az országgyűlés elnöke a kiszolgálója akar lenni a kabinetnek, holott a feladata az lenne, hogy „ha törvénytelenséget lát a kormányzás során, úgy féket képezzen”.

No, és hogy melyek is voltak a Sándor-palota jövőbeli lakójának azok az örökérvényű gondolatai, amelyek minden bizonnyal egyfajta mérföldkövet jelentenek majd az államfő teendőiről vallott Göncz Árpád-i, Mádl Ferenc-i és Sólyom László-i felfogást illetően? Nos, az „emberek embere” a Fidesz parlamenti frakciójának tagjai előtt nemcsak azt jelentette ki, hogy az ő hivatali ideje alatt bizony „bátran hozzá lehet nyúlni a köztársasági elnök szerepköréhez, a választásokhoz, illetve a költségvetéshez”, de mindjárt a legendás szolgalelkűségét is bizonyította, mondván, „...én nem leszek a kormány, a kormányzat törvényalkotási lendületének a gátja, sőt, inkább a motorja. Ellensúly végképp nem akarok lenni”. Hát, mit is mondhatnánk minderre...? Ez aztán az egyértelmű beszéd. Semmi köntörfalazás, semmi mellédumálás, semmi fölösleges magyarázkodás. Schmitt – ahogy azt egy valamikori sportolótól, egy olimpikontól el is várhatjuk – kertelés nélkül, halált megvető bátorsággal vágta párttársai szemébe, hogy nem államfő, hanem Orbán Viktor kifutófiúja szeretne lenni..., ami természetesen nem túl ambíciózus célkitűzés, dehát Schmitt ezt szokta meg. Akkor is, amikor a Kádár-érában az Országos Testnevelési és Sporthivatalban Buda István kegyeit kereste, akkor is, amikor a Magyar Szocialista Pártot igyekezett meggyőzni arról, hogy nála alkalmasabb budapesti főpolgármester-jelöltet keresve sem találhatnának, és persze, akkor is, amikor a függetlenségét ajánlotta fel a Fidesz számára. És ha innen nézem a dolgot, úgy meg kell dícsérnem a miniszterelnököt..., merthogy nagyszerű emberismerő.

P. S.: A Medián tegnap juttatta el a Magyar Távirati Irodához a szombaton készült telefonos felmérése eredményeit. Eszerint, ha a megkérdezettek dönthetnének az államfő személyéről, úgy Schmitt Pál 32, Sólyom László 24, Balogh András 14, Morvai Krisztina pedig 6 százalékra számíthatna. 24 százalék egyikükre sem szavazna, illetve nem válaszolt a kérdésre. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!