Hírek

2010.06.05. 05:55

„Csontvázak”, deficit, Brüsszel

Számomra nem igazán az az érdekes, hogy Barrosóék milyen gyorsan (és a diplomáciában szokásos virágnyelv használatát mellőzve) mondtak nemet az éppen csak hivatalba lépő magyar kormánynak a költségvetési politika fellazítására tett kísérletére, mint inkább az, hogy Orbánék – nem igazán reálpolitikusi erényeket csillogtatva – egyáltalán megpróbálkoztak az EU meggyőzésével.

Stanga István

Miután jelenleg nincs ember, aki pontosan tudná, milyen gazdáságpolitikát is kíván majd folytatni az elkövetkező időszakban a Fidesz, így szabadon és bátran lehet találgatni arra vonatkozóan, hogy a régi-új kormányzópárt mire is fordítaná azt a mintegy 700-800 milliárd forintot, amely abban az esetben állna Orbán Viktorék rendelkezésére, ha a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által jóváhagyott 3,8 százalékos államháztartási hiány a Matolcsy Györgyék által prognosztizált 6-7 százalék körül alakul(hat)na. A fantáziánkat már csak azért is nyugodtan elengedhetjük, mivel a Fidesz az elmúlt évek folyamán összeígért nekünk fűt-fát, ezért most kedvünkre tippelhetünk, hogy a választásokon kétharmados többséget szerző párt az előbbiekben említett százmilliárdokból vajon a devizahitelek forintosítását, az egyszeri, nagyarányú adócsökkentést avagy a szuperbruttó eltörlését finanszírozná-e, esetleg a sportnak, az egészségügynek és az oktatásnak jutna-e több, hiszen ezek a területek szintúgy bírják a Fidesz meghatározó politikusainak a plusz költségvetési forrásokra vonatkozó ígéreteit. Mielőtt azonban bárki is nagyon beleélné magát a „pénzköltésbe”, sietek gyorsan elmondani, hogy a szép tervekből aligha lesz valami, lévén a Brüsszelben tárgyaló magyar miniszterelnök deficit-növelési ötletét az unió illetékesei meglehetős egyértelműséggel utasították el, ami ugye, nem csupán – sőt, nem elsősorban – azt jelenti, hogy a korábban tett ígéretek egy részének (vélhetően a nagyobb részének) búcsút kell intenünk, hanem azt is, hogy a kormányzópártnak mihamarébb új gazdasági elképzelésekkel kell(ene) kirukkolnia, amely feladat a sokadik ránézésre sem tűnik egyszerűnek.  

No, már most, számomra ebben a brüsszeli történetben nem feltétlenül az az érdekes, hogy Barroso bizottsági elnökék mennyire villámgyorsan és a diplomáciában szokásos virágnyelv használatát mellőzve mondtak nemet az éppen csak hivatalba lépő magyar kormánynak a költségvetési politika fellazítására tett kísérletére, mint inkább az, hogy Orbán Viktorék – nem igazán reálpolitikusi erényeket csillogtatva – egyáltalán megpróbálkoztak az EU meggyőzésével. Először is, az új Orbán-kabinet túl sok érvet aligha sorakoztathatott föl a GDP-arányos hiány megduplázása mellett (az ilyen  „csontvázas” baromságokat idehaza el lehet adni, de komolyabb helyeken menthetetlenül kiröhögik az embert), másfelől kis hazánknak egyszer már megszavaztak egy 20 milliárd eurós mentőcsomagot, és bár azóta – hála a Bajnai-kormány válságkezelésének – igen sokat javultak a pozícióink, a külföld bizalma Magyarország iránt még messze nem olyan, amilyennek lenni kellene (egyebek mellett ennek is „köszönhető”, hogy Szijjártó Péter és Kósa Lajos legutóbbi nyilatkozatai azonnal padlóra vitték a forintot és a tőzsdét). No, és természetesen arról sem szabad elfeledkezni, hogy ha az EU számunkra lehetővé tenné a deficit drasztikus megnövelését, úgy más uniós tagállamok is nyugodtan bejelenthetnének effajta igényt, nem utolsó sorban azok az országok (így Olaszország, Spanyolország és Portugália), amelyek – okulva a görög példából – a közeli napokban rendkívül kemény megszorító intézkedéseket jelentettek be. Na, és ha már az egész EU-t az orránál fogva vezető görögök kerültek szóba..., a közös európai valutát is veszélyeztető hellén krach óta aligha hihette komolyan bárki is, hogy az EU belemegy a hiánycél indokolatlan és indokolhatatlan módosítgatásába.  Az is igaz persze, hogy a Kósa-Szijjártó-duó verbális ámokfutása óta már semmiben sem lehetünk biztosak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!