Hírek

2010.06.03. 08:55

Esős idő: fellélegezhetnek az allergiások - Szaporodnak viszont a gombák

A 20. héten az esők, viharok miatt a hét elején országszerte nagyon alacsony volt a pollenterhelés.Erősödött a csalánfélék és a lórom, tetőzik a fenyőfélék pollenszórása, kissé visszaesett a pázsitfűféléké. Ám az esőzések után a gombák nagy mennyiségben bocsátanak spórákat a légkörbe.

ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata, Világgazdaság Online

Az előző heti visszaesés után a hét végére újra felerősödött a fenyőfélék pollenszórása, virágporát néhány kivétellel minden állomáson a legnagyobb mennyiségben monitorozták - Miskolcon és Salgótarjánban koncentrációja elérte a nagyon magas szintet. Pesten, Békéscsabán és Szegeden a pázsitfűfélék ) összpollenszáma volt a legmagasabb, bár koncentrációja a legtöbb állomáson csökkent - nagyon magas szintet csak Békéscsabán, Miskolcon, Debrecenben és Egerben detektáltak. Kis mértékben növekedett a csalánfélék virágporának mennyisége - az állomások felénél már elérte a tüneteket is okozó közepes szintet. Emelkedett a lórom pollenjének mennyisége is - Salgótarjánban elérte a magas szintet, ettől eltekintve még alacsony koncentrációban regisztrálták.

Csökkent a bodza pollenkoncentrációja - közepes szintet csak Szombathelyen, Békéscsabán, Kecskeméten és Debrecenben mértek. A kőris virágporából Pécsett egy napon detektáltak közepes koncentrációt, ettől eltekintve azonban az eperfafélék pollenszemeihez hasonlóan országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban voltak jelen a csapdákban.

A gomba eredetű allergének koncentrációja Békéscsabán, Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen magas volt, ettől eltekintve azonban továbbra is tartja a közepes szintet. A lehullott zöld növényi részeken azonban már erősen sporulál az allergén Alternaria és Cladosporium. E gombák az esőzések után a megtermelt spórákat nagy mennyiségben fogják kibocsátani a légkörbe. Az allergiások is nem lélegezhetnek föl, az orvos által felírt terápiájukat folytatni kell. Becslések szerint hazánkban 1,5 millióan szenvednek szénanáthában, amelynek oka összetett, legtöbben a parlagfű miatt szenvednek. Ugyan a szennyezett földekért, kertekért, utakért felelősök súlyos pénzbírságra számíthatnak, ennek ellenére még a turisztikailag frekventált utak mellett is virítanak a méteresnél magasabb, allegiát okozó gyomnövények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!