Hírek

2010.06.08. 05:35

Kontárkormány?

Jómagam nem azt tartom a legnagyobb bajnak, a Financial Times című tekintélyes brit gazdasági napilap minden további nélkül lekontározta az új magyar kormányt (noha Orbán Viktorék ennél jobb startot is vehettek volna), hanem hogy a Fidesznek szemmel láthatóan nincsen kidolgozott gazdasági programja, jóllehet ellenzékben ennek az ellenkezőjéről győzködött bennünket.

Stanga István

Szó mi szó, nem lennék túlságosan meglepve, ha némelyek a Fidesz által alkotott „bankárkormány” titulus mintájára a mindössze pár nappal ezelőtt hivatalba lépő Orbán-kabinetet a „kontárkormány” elnevezéssel ruháznák fel. Ám még mielőtt bárki is nekem tulajdonítaná ezt a „keresztapaságot”, sietek nagyon gyorsan leszögezni, hogy az érdem voltaképpen a Financial Times-é, amely „Kontárok Budapesten” („Bunglers in Budapest”) címmel készített elemzést Magyarországról Kósa Lajos és Szijjártó Péter fideszes politikusok nagy vihart, no, meg nem kis pánikot kiváltó megnyilatkozásai kapcsán. A tekintélyes brit gazdasági, üzleti napilap – megállapítva, hogy a befektetők viszonylag higgadtan és mértéktartóan reagáltak Kósa Lajos véleményére, ám Szijjártó szavai nyomán többb ezer milliárdnyi eszközt vontak ki az országból – nem csupán azt a véleményt fogalmazta meg a történtekkel összefüggésben, hogy a magyar miniszterelnök „...akár fel is adhatja a szakmai megbecsülésnek örvendő Simor András jegybankelnök leváltására vonatkozó terveit”, de azt a tanulságot is Orbánék figyelmébe ajánlja, miszerint „a pénzpiacok készek arra, hogy először lőjenek, utána kérdezzenek”. No, most, jómagam úgy gondolom, bármilyen vitriolos is a Financial Times írása, igazán sokat nem számítana (még akkor sem, ha a lapot tényleg mértékadó üzleti körök olvassák), amennyiben a Fidesznek valóban lenne olyan kidolgozott gazdasági programja, amiről ellenzékben annyit, de annyit beszélt. Csakhát ilyennek – a jelek szerint – se híre, se hamva. És ez – függetlenül attól, hogy ma milyen változtatásokat is jelent be Orbán Viktor – sokkal nagyobb baj, mint egy-két felelőtlen nyilatkozat.

Már önmagában az olyan nyilatkozatok is elgondolkodtatóak, mint amilyen például Róna Péter közgazdászé, aki szerint a választások óta tökéletesen világossá vált, hogy a Fidesznek – noha nyolc éve is volt a felkészülésre – egyáltalán „nincs elképzelése arról”, miként lehetne megoldani a magyar gazdaság belső szerkezeti problémáit, ám akiknek ez a vélemény esetleg nem lenne elég konkrét, azok szíves figyelmébe ajánlanám mondjuk az adózással kapcsolatos, napról napra változó kormánypárti elképzeléseket. És itt nem csupán, sőt, nem elsősorban arról van szó, hogy a nem is olyan régen még naponta emlegetett egyszeri és nagyarányú adócsökkentésről ma szinte már a kutya se beszél, mint inkább arról az össze-visszaságról, aminek a tervezett (?) átalakítások kapcsán a tanúi lehetünk. A hétvégi kormányülést követően után például az egykulcsos, 16 százalékos adóról szóltak a hírek, majd arról lehetett hallani, hogy az adó mértéke valahol 15 és 20 százalék között lesz, ezt követően több fideszes politikus is arról nyilatkozott, hogy az egykulcsos technikát várhatóan kombinálják majd az úgynevezett családi adózással (erről a megoldásról Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő azt mondta, túlságosan sok értelme nincsen), végül a Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár azzal vetett véget a találgatásoknak, hogy a gazdaságra vonatkozó konkrét döntések idáig még nem születtek meg, de rövidesen megismejük azokat. Amely kijelentés csak azért fura, merthogy ellenzékben a Fidesz mindig azt állította, részletesen kimunkált gazdasági elképzelésekkel rendelkezik, amelyek megvalósításához már a kormányváltás másnapján hozzákezd, ezért aztán nincs szüksége se száz, se ötven, se öt nap türelmi időre. De bárhogy is legyen, jómagam abban  reménykedem, hogy a kezdeti szerencsétlenkedést rövidesen tudatos és határozott intézkedések váltják majd föl. Ez lenne ugyanis valamennyiünk érdeke.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!