Hírek

2010.06.08. 13:30

Munkára fel! A válság óta először optimisták a jövőre nézve a munkaadók!

Jó hír a munkavállalóknak: az előző negyedévhez képest erősödés várható a munkaerőpiacon – legalábbis erről árulkodik a Manpower legfrissebb felmérése. A megkérdezett magyar munkáltatók 7 százaléka vallotta azt, hogy a következő negyedévben bővíteni kívánja dolgozói létszámát, és mindössze 4 százalékuk jósol létszámcsökkenést. A Manpower Munkaerőpiaci Mutatója így – a felmérés történetében először – +3 százalékon áll.

Világgazdaság Online

A megkérdezett magyar munkáltatók 7 százaléka létszámbővítésre, és mindössze 4 százalékuk létszámcsökkenésre számít a következő negyedévben, így a Manpower Munkaerőpiaci Mutató értéke +3 százalékon áll. A mutatónak már pusztán a pozitív előjele is optimizmusra adhat okot, hiszen a felmérés magyarországi történetében először sikerült felülkerekedni a negatív várakozásokon.

A felmérés ugyanakkor arra is rámutat, hogy 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi azt, hogy szinten tartja dolgozóinak létszámát a július-szeptember közötti időszakban.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legoptimistábbak a munkáltatók várakozásai (8 százalék), itt 17 százalékpontos növekedés figyelhető meg az előző negyedévhez képest.

A munkaadók egyébként csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivéve a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti, halászati, illetve a szállítmányozási raktározási és kommunikációs ágazat, ahol további leépítésekre lehet számítani.

Regionális kitekintésben a nyolc magyar régió közül hatban erősödött a munkaadók optimizmusa a munkaerőpiaci kilátásokat illetően az előző negyedévhez képest. Különösen nagy javulás figyelhető meg az Észak-Alföldi régióban, ahol a foglalkoztatási szándék 18 százalékponttal emelkedett éves összehasonlításban, és jelenleg +9 százalékon áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!