Hírek

2010.08.13. 12:27

Fenyegető hangok: A szlovákok is rászorulhatnak majd egy mentőcsomagra

Iveta Radicova szlovák miniszterelnök szerint a pozsonyi kormány mellett más EU-tagállamok kormányai is fontolgatták, hogy nem járulnak hozzá a bajba jutott Görögország megsegítéséhez.

MTI Eco

Mind az Európai Bizottság, mind a német kormány bosszúsan reagált arra, hogy a pozsonyi parlament szerdán elsöprő többséggel elutasította Szlovákia hozzájárulását a Görögország pénzügyi támogatását célzó uniós csomaghoz. Szlovákiára 816 millió euró jutott volna az összesen 80 milliárdos hitelkeretből.

Steffen Seibert német kormányszóvivő a szlovák magatartást kommentálva megjegyezte: az EU-ban mindenkinek tudnia kell, hogy egyszer ő maga is rászorulhat a többiek szolidaritására. A kérdés napirenden lesz Angela Merkel kancellár és Radicová augusztus 25-én esedékes berlini találkozóján - tette hozzá a szóvivő.

Iveta Radicová miniszterelnök a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában közölt nyilatkozatában kijelentette: bizonyos abban, hogy más EU-tagállamok képviselőinek a fejében is megfordult az elutasítás gondolata.

Nálunk 1998 és 2002 között mélyreható reformokat hajtott végre a kormány, s ennek során senkitől nem kaptunk segítséget. Egyetlen centet sem kaptunk. Éppen ezért nem várható el a szlovákoktól, hogy segítsenek azokon, akik nem hajlandók maguk is tenni valamit a helyzet javítása érdekében - hangoztatta Radicová.

 Mint a FTD megjegyezte, Szlovákia az Európai Unióhoz történt csatlakozása (2004) óta nettó felvevő a közös kasszából: évente több százmillió euróhoz jut. A pozsonyi kormány - a berlinivel együtt - azt szorgalmazza, hogy az uniós előírások közé vegyék fel az államok fizetésképtelenségének a lehetőségét. Berlin konkrét javaslatot kíván előterjeszteni e kérdésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!