Hírek

2010.08.09. 05:00

Tisztul-e a közélet?

„A magáncélokat szolgáló politika napjai leáldoztak, és nem fogjuk hagyni, hogy még egyszer visszatérjenek” – mondta Orbán Viktor az áprilisi választások második fordulója után, utalva az „oligarchák rendszerének” megbuktatására.

Gaál Csaba (Világgazdaság)

Nem kétséges, hogy a Fidesz elsöprő győzelmében nagy szerepet játszott az a remény, hogy véget érnek a korábbi években elburjánzó viszszaélések a közpénzekkel. Az elszámoltatások – több-kevesebb eredménynyel – meg is kezdődtek. Kérdés azonban, hogy a jelenséget valóban vissza lehet-e szorítani.

Az elmúlt hetek fejleményei nem adnak okot nagy bizakodásra. A civilszervezetek tiltakozása ellenére hatályon kívül helyezték ugyanis a közfeladatokat ellátó állami vállalatok átláthatóságát szabályozó rendelkezést, amely a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozott.

Talán az első gyakorlati megnyilvánulása volt ennek, hogy az MVM Zrt. nem árulta el, mennyiért alkalmazza Pintér Sándor volt biztonsági cégét, amely a közelmúltban – a Magyar Fejlesztési Bank után – az állami energiacég őrzését is átvette egy meghívásos pályázat győzteseként.

A belügyminiszter korábbi cégének helyzetbe hozását nyilván sokan elintézik egy vállrándítással, mondván, az MSZP és az SZDSZ kormányzása alatt is történtek hasonló vagy ennél cifrább dolgok. Csakhogy ez nem lehet mentség. Orbán Viktor szavai elég egyértelműek voltak. Vagy talán nálunk is lesznek jó meg rossz oligarchák?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!