Hírek

2010.08.13. 08:50

Tűzvész: Megbénult az orosz gazdaság

Súlyos kiesést okozott a mezőgazdasági és ipari termelésben a hetek óta tartó tűzvész

VG

Akár egy százalékponttal is visszavethetik az orosz GDP növekedését a hetek óta tomboló erdőtüzek és a szokatlan forróság. A fővárost és környékét elborító füst hatására az ipari termelés jelentős része leállt, a tőzsdén csökkent a kereskedelmi volumen, sokan pedig otthon maradtak vagy vidékre menekültek a rendkívül veszélyes szmogot elkerülendő. A hőhullám okozta szárazság miatt ráadásul rendkívül rossz gabonatermés ígérkezik, ennek következtében sokan máris az élelmiszerárak világpiaci elszabadulásától tartanak.

Az áldozatok számával kapcsolatban eddig számos, sokszor egymásnak ellentmondó becslés látott napvilágot. A helyzet felmérését különösen nehezíti, hogy az orosz hatóságok szemmel láthatóan igyekeznek „szépíteni” a statisztikákon, ezért továbbra sincs pontos adat arról, hogy az erdőtüzek közvetlen áldozatain felül még hányan haltak meg a fővárost tartósan ellepő füstfelhő káros hatásai miatt.

Az elmúlt napokban az emberi áldozatok mellett a gazdasági károkat is elkezdték számba venni. Ennek kapcsán banki közgazdászok az idei GDP-növekedés egy százalékpontos csökkenését is elképzelhetőnek tartják, ez a Nemzetközi Valutaalap korábbi, 4,3 százalékos prognózisát alapul véve 3,3 százalékos bővülést jelent 2010-ben.

A legszembetűnőbb veszteségeket a mezőgazdaság szenvedte el. A moszkvai agrártárca legfrissebb becslései szerint a gabonatermés a tavalyi 97 millió tonna után az idén csupán 65 millió tonnát tesz ki. A rossz terméskilátásokra tekintettel Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő a gabonaexport betiltása mellett döntött augusztus 15-i hatállyal.

A globális élelmiszerpiac ugyanakkor már a moszkvai exportstop előtt érzékenyen reagált a tűzcsapás és az aszály miatt várható orosz terméskiesésre. A malmi búza tonnánkénti ára 236 euróra emelkedett a múlt héten a párizsi gabonatőzsdén, ez 50 százalékos drágulást jelent a június közepi szinthez képest. A washingtoni mezőgazdasági minisztérium (USDA) 11 millió tonnával, 661 millióra szállította le az idei globális búzatermésre vonatkozó előrejelzését, és azt valószínűsíti, hogy a tartalékok 3 százalékkal, 187 millió tonnára csökkennek.
Az orosz piacon már most érzékelhető a búzatermés visszaesésének hatása: a kenyér ára 20 százalékkal emelkedett. Jóllehet a moszkvai vezetés egyelőre tartja 6-7 százalékos inflációs prognózisát 2010-re vonatkozóan, elemzők azonban a pénzromlási ütem 05-1,5 százalékpontos gyorsulását valószínűsítik.

Kevesebb az ukrán búza
Búzakivitelének korlátozását fontolgatja Ukrajna – jelentette be szerdán a kijevi vezetés. A világ egyik legnagyobb exportőrének számító Ukrajnában azután vették fontolóra a kivitel maximálását, hogy Oroszország bejelentette: augusztus 15. és december 31. között egyáltalán nem szállít külföldre búzát az erdőtüzek és a nagy szárazság miatt visszaesett termésre tekintettel.
Az ellátási gondok miatt aggódó Világbank ugyanakkor a exportkorlátozások mellőzésére szólította fel a nagy gabonatermelő országokat annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a 2007–2008-as élelmiszerválság megismétlődése. JK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!