Hírek

2010.09.09. 13:05

A Nomura nem hisz Matolcsynak

A Nomura elemző cég szavai szerint szkeptikus a gazdasági miniszternek a költségvetési hiány betartásával kapcsolatos ígéretének.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Peter Attard Montalto, a Nomura a Bloomberg által idézett elemzői kommentárban úgy fogalmazott: Matolcsy György tegnapi nyilatkozata, amely szerint jövőre tartható a 2,8 százalékos hiánycél, szándékos kísérlet a piacok megnyugtatására. A Nomura munkatársa szerint bár a kijelentés összhangban van az EU rövid távú hiánycéljával, de nincs mögötte valódi konszolidációs igény.

Montalto ezért szkeptikusan áll a tegnapi ígérethez, amelyet szerint a kormány irreálisan magas növekedési teljesítmény, és a költségvetésben nem szereplő források segítségével szeretne elérni.

Nem a Nomura az egyetlen elemző, amely kétkedve fogadta a tegnapi a nyilatkozat. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője emlékeztetett arra, hogy a több hónapig tartó vad nyilatkozatokat követően a piacnak időre, és bizonyítékokra van szüksége ahhoz, hogy hitelesnek fogadja el Matolcsy bejelentését.

Matolcsy György tegnap leszögezte: a 3 százalék alatti hiánycél vállalása azért számít alapkőnek a gazdaság történetében, mivel 2004 óta nem volt olyan magyar kormány vagy költségvetés, amely megfelelt volna az uniós csatlakozásunkkal egy időben aláírt stabilitási és növekedési egyezménynek.

A 3 százalékos deficit megtartásához öt feltételt kell teljesítenie a kormánynak. Egyrészt azt, hogy Magyarország tényleg tartsa a 3,8 százalékos 2010-es költségvetési hiánycélt. A második feltétel az, hogy a kormány jövőre is fenn tudja tartani az idén bevezetett 200 milliárd forintot hozó bankadót. Szintén a feltételek közé tartozik, hogy jövőre 2,5-3 százalékos gazdasági növekedést érjen el az ország, ahogy az is, hogy a kiadási oldalon keményen és következetesen végrehajtsák az olcsóbb állam, olcsóbb közigazgatás irányába mutató államreformot. Ötödik feltétel gyanánt a nemzetgazdasági miniszter az állami vállalatok rendbetételét említette, ez részleges tehermentességet hozhat a költségvetés kiadási oldalának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!