Hírek

2010.09.27. 05:41

Az alig Tisztelt Ház „nyugdíjasai”

Akár „ökumenikus pofátlanság”-nak is nevezhetnénk azt a magatartást, amellyel a 2006-2010 közötti országgyűlés „dicső” pártjai az utolsó előtti pillanatokban megszavazták saját maguk számára a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ami fényesen bizonyítja, hogy léteznek olyan ügyek, amelyek egységbe kovácsolják a nem igazán Tisztelt Ház tagjait.

Stanga István

Az elmúlt időszakban nem egy és nem is két alkalommal kérdezték tőlem, létezik-e vajon az általam többnyire csak szélsőjobboldali politikai erőként emlegetett – és meglehetősen gyakran bírált – Jobbiknak bármiféle olyan elképzelése, ötlete, megállapítása, amellyel jómagam is egyetértek. Nos, lehet, hogy a válaszom furának vagy éppenséggel hihetetlennek tűnik, ám mégis azt kell mondanom, igen, természetesen létezik. Ott van mindjárt a Fidesz által egykoron megszüntetett, 2011. január 1-jétől pedig ismételten bevezetendő kötelező kamarai tagság ügye, amely tervet a Jobbik amiatt utasítja el – meglátásom szerint nagyon is indokoltan –, mivel azt egyfajta burkolt adóemelésnek tartja, továbbá, mert a pártnak az a meggyőződése (hadd tegyem hozzá: ismét csak helyesen), hogy „a szakmai kamaráknak csakis önkéntes alapon (...) van létjgosultságuk”. Ám még ennél is inkább osztom Vonáék álláspontját abban a kérdésben, amelyről – „hála” a derék magyar honatyák diszkréciójának (vagy sunyiságnak, esetleg mérhetetlen pofátlanságának?) a közvélemény csak az elmúlt néhány napban szerzett, szerezhetett tudomást, és ami a parlamenti képviselők korkedvezménnyel való nyugdíjba vonulásáról szól. Hogy ki milyen jelzőkkel illeti a választók által egy szemernyit se Tisztelt Ház tagjainak azon cselekedetét, amellyel  önmaguk számára lehetővé tették, hogy a pór népnél akár öt esztendővel is korábban nyugdíjba mehessenek, vérmérséklet s persze, jó ízlés dolga, annyi azonban bizonyos, hogy az alig pár hónappal a kormányváltás előtt megszavazott törvény alapján az érintett hölgyek és urak nemcsak sokkal előbb élvezhetik a megérdemelt (???) pihenést, mint az átlagemberek, de a teljes nyugdíjukat vehetik kézbe, ellentétben az ilyenkor megszokott – 8 százalékkal csökkentett – összeggel.

És noha azon lehet meditálni, igaza van-e a Jobbik véleményét tolmácsoló Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselőnek, aki szerint hazánkban nem a honatyáknak kellene efféle kiváltsággal rendelkezniük, hanem mondjuk a három-négy gyermeket nevelőknek (nézetem szerint ugyanis mindnyájan tudnánk olyan csoportokat mondani, akik ötszázszor jobban rászolgáltak a korkedvezményes nyugdíjra, mint az amúgy is túlzottan sok privilégiumot élvező képviselők), az nem igazán vitatható, hogy a vonatkozó jogszabály elfogadásával a magyar politikai elit mintegy megkoronázta egyébként is dicstelen tevékenységét. Mert bár – ahogyan az köztudott – a szenteknek is maguk felé hajlik a keze (és hol vannak a mi nímandjaink a szentektől), ez a fű alatt alatt, a szokásosnál is sokkalta nagyobb sumákolás közepette összekalapált törvénymódosítás legalább olyan ökumenikus pimaszságról, az emberek véleményének totális leszarásáról árulkodik, mint amilyet az annak idején szintúgy közfelháborodást kiváltó képviselői költségtérítések kapcsán volt módunk megtapasztalni. „Ökumenikus pimaszság”, mondom, és korántsem véletlenül, hiszen az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF olyan „dícséretes” egyetértést tanúsítottak ez ügyben, amit nem mindennap láthatunk, és amelynek tényleg csak örülhetnénk, ha nem egy ilyen szánalmas és szégyenletes történetről beszélnénk. Megjegyzem, ha a T. Ház tagjai egymás szívatása helyett a valamennyiünk számára fontos ügyekben való döntésekkor is olyan egységesek lennének, mint amikor a saját érdekeikről van szó, ez a szerencsétlen ország réges régen előrébb tartana. No, dehát hol vagyunk még ettől... Talán ha ezek egyszer tényleg nyugdíjba mennek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!