Hírek

2010.09.14. 11:07

Bankszövetség: Orbán 8 pontja nem oldja meg a problémákat!

A bankokat ért első sokk a válság magyarországi elhúzódása, a második a bankadó, a harmadik pedig a kormány 8 pontos javaslata. "Ezeket együttesen a hazai bankrendszer már nem tudná sérülés nélkül elviselni" - nyilatkozta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Duna Televízió - Világgazdaság Online

Mindenki visel felelősséget - az is, aki hitelt vesz fel, és az is, aki hitelt nyújt. Ennyiben a bankoknak tehát van felelőssége - nyilatkozta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este, a hitelproblémák körül kialakult helyzettel kapcsolatban.

A bankok összességében az elmúlt években is felelősségteljesen nyújtottak hitelt – emelte ki a szakértő. A kormányzat nyolc pontos javaslata szerinte érdemben nem oldja meg a törlesztési gondokkal küzdők helyzetét. Korábban Rogán Antal fideszes politikus, a nyolcpontos csomag egyik kidolgozója nyilatkozott úgy a Duna Televízióban, hogy részben a bankszektort is felelősség terheli a devizahitelezés hazai elharapózása miatt.  

"A bankok felelőssége abban áll, hogy amikor a nemzetközi környezet, és a magyar szabályozási környezet is olyan volt, nem fogták vissza jobban a hitelezési tevékenységüket annál, mint ahogyan óvatosan viselkedtek. Az adott viszonyok között ez a fajta hitelezési magatartás megfelelő volt, minden szabályt betartottak; az adott körülmények között racionális döntést hoztak a hitelfelvevők és a bankok is, hiszen ez volt az ésszerű" - nyilatkozta a devizahitelezés következményeiről és az előállt helyzet megoldásáról kipattant szakmai-politikai vita kapcsán Nyers Rezső a Duna Televízióban. 

Vasárnap Rogán Antal a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában úgy vélekedett, a magyar bankrendszer annyiban visel felelősséget, hogy amikor engedte nekik a jegybanki vezetés meg a kormányzat, akkor "a devizahitellel házaltak a piacon, amivel akkor nagyon sok pénzt kerestek".

Rogán Antal tegnap azt nyilatkozta, hogy: nem a bankokat és a bankszövetséget szeretném elsősorban felelősnek tartani a kialakult helyzetért. A legnagyobb felelősséget az előző kormányok, a mögöttük álló politikai pártok, a jelenleg is regnáló jegybankvezetés, meg a korábban regnáló pénzügyi felügyeleti vezetés viseli - reagált a kormánypárti politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!