Hírek

2010.09.14. 12:12

Cégfelszámolások: Szabolcs megye vezet

A felszámolási eljárások alakulásáról szóló adatok arról tanúskodnak, hogy a 2008 közepén kezdődött gazdasági válság a cégek működésében még mindig erősen érezteti romboló hatását.

feketelista.hu - Világgazdaság Online

 Az elmúlt két esztendőben összesen 29 281 vállalkozás jutott a felszámolás sorsára, azaz a több mint 600 ezer létező cég 4,85 százaléka – olvasható a feketelista.hu hírportálon.

Kiismert trükkök

Az elemzők ezt a jelenséget elsősorban azzal magyarázzák, hogy romlottak a hitelezők anyagi lehetőségei, miközben az idén, a múlt év azonos időszakához képest, mintegy 26 százalékkal nőtt a vállalkozások fizetésképtelenségi mutatója. A cégek, amelyek a válság kibontakozása előtt részben hitelből fedezték a növekedéshez szükséges forrásokat, zömmel felélték tartalékaikat, és a hitelek törlesztése egyre nehezebbé vált. Sok esetben az előző évekről erre az évre húzódtak át a kifizetetlen követelések, így a hitelezők jóval előbb kérik a felszámolási eljárás megindítását, mint korábban. Egyes adósok végelszámolással próbálják kijátszani a hitelezőket, akik azonban ezt a trükköt már kiismerték, szigorúbb határidőket szabnak, s ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Jól jellemzi ezt, hogy az idén eddig a végelszámolások 54 százaléka fordult felszámolásba, holott a korábbi években ez az arány átlagosan harminc százalék volt!

Ezek a tendenciák fokozott óvatosságra intik az üzleti élet szereplőit. A partnerek kiválasztásánál, szerződések kötésénél az eddigieknél is körültekintőbben kell eljárniuk, ha el akarják kerülni a veszteséget. Hasznos információkat szerezhetnek a leendő partner üzleti körülményeiről, pénzügyi helyzetéről, esetleges jogsértéseiről ad gyorsan áttekinthető támpontot a feketelista.hu, ahol 480 ezer cég több mint 830 ezer ügyéről tájékozódhatnak a portál használói. Egyetlen kattintással összesen tizenegy állami intézmény nyilvános elmarasztalásairól szerezhet tudomást az érdeklődő, feltüntetve a vállalkozás nevét, címét, adószámát és a vele kapcsolatos elmarasztaló eljárások részleteit is – tájékoztat Iklódi András, a hírportál főszerkesztője.

Szabolcsban van a legtöbb felszámolás

A felszámolásokról készített összesítésről kiderül, hogy ez év első felében 8991 cég ellen indult ilyen eljárás, és ez a szám 1446-tal, azaz 20 százalékkal több, mint a múlt év első felében volt. A tendencia ezt követően sem módosult, júliusban 1712 felszámolást rendeltek el, többet, mint eddig bármikor egyetlen hónap alatt.

A statisztikai adatokat alaposabban vizsgálva kiderül, hogy egyes körzetekben, különösen a gazdaságilag elmaradottabb megyékben az átlagosnál is jóval több cég ellen indult felszámolás. Kiugró adat áll Szabolcs-Szatmár-Bereg neve mellett: két esztendő alatt a megye létező cégeinek 12,49 százalékát érte utol a felszámolás. Nógrádban ez az arány eléri a 8,30 százalékot, míg Heves megyében, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, valamint Zala megyében egyaránt meghaladta a 6 százalékot. Szám szerint Pest megyében esett a legtöbb cég a felszámolás áldozatául, itt 2682 vállalkozás jutott erre a sorsra, ám az igazsághoz tartozik, hogy e megyében van a legtöbb cég is, összesen csaknem 85 000 vállalkozás szerepel a cégjegyzékben (ezekhez viszonyítva viszont az elmúlt két évben felszámoltak aránya a megyék között a legkisebb, 3,17 százalék).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!