Hírek

2010.09.22. 08:05

Csalással jutottak pénzhez az amerikai bankok

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az amerikai állami bankmentő csomagból (TARP) részesedést kérő egyes pénzintézetek csalással jutottak a szövetségi forrásból származó pénzekhez - közölte a TARP-kiadásokat ellenőrző speciális felügyelő, aki egyes esetekben több mint 550 millió dolláros feltételezett visszaélés ügyében vizsgálódik.

MTI Eco

Neil Barofsky, egy Washingtonban - helyi idő szerint kedden - rendezett konferencián elmondta: hivatala 120 vizsgálatot indított bankok ellen, amelyek a TARP-csomagból részesülő pénzintézetek teljes skáláját leképezik.

E vizsgálatok várhatóan több banktisztviselő elleni vádemeléshez vezetnek majd - mondta Barofsky, aki szerint ezen ügyek száma egyre szaporodik.

Barofsky hivatalának (SIGTARP) vizsgálatai nyomán eddig nyolc banktisztviselő ellen emeltek vádat. Egyikük Lee Farkas, a csődbe jutott Taylor, Bean and Whitaker jelzáloghitelező egykori vezetője, akinek közreműködésével csalárd módon szereztek 553 millió dollárt a bankmentő csomagból az alabamai székhelyű Colonial Bancshares számára. A SIGTARP vizsgálata azonban megakadályozta, hogy ez utóbbinál kifizessék a tisztességtelenül szerzett pénzt.

    A washigtoni kormány tavalyelőtt 700 milliárd dollárosra tervezett bankmentő csomaggal sietett a globális pénzügyi válság miatt bajba jutott amerikai bankok támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!