Hírek

2010.09.04. 10:19

Csalást szimatolnak - Nyomozás a Google ellen

Texas állam főügyésze nyomozást indított a Google ellen, mert felmerült, hogy a cég tisztességtelen módon használta fel az internetes keresés terén megszerzett erejét.

Világgazdaság Online

A texasi főügyészség megerősítette, de nem kommentálta a Google ellen indított nyomozás hírét, amelyet a vállalat tett közzé pénteken késő este. Eszerint a nyomozóhatóság számos panasz nyomán indított vizsgálatot a cég ellen, ennek célja kideríteni, hogy visszaélt-e erőfölényével a Google a keresési találatok sorrendjének meghatározásakor.

A tizenkét évvel ezelőtt alapított cég ma mintegy 30 milliárd dolláros bevételt könyvel el évente, és a világ legnépszerűbb keresőmotorja. Az amerikai keresések kétharmadát a Google kezeli, így kulcsfontosságú, hogy egy-egy vállalkozás milyen rangot ér el a találatok sorában. A lista elejére kerülő cégek szinte biztosan nagyobb bevételt termelnek, mint azok, amelyek a sor hátsó részében kullognak - írja a Világgazdaság Online.

Az európai hatóságok már korábban indítottak nyomozásokat a Google módszereit illetőn, és az Egyesült Államokban is indultak hasonló eljárások, de ez az első alkalom, hogy egy szövetségi állam főügyésze is trösztellenes keresetet indít a Google ellen. A cég szóvivője blog bejegyzésében úgy reagált: állnak a vizsgálat elébe, mert meggyőződésük, hogy a Google a felhasználók érdekeit tartja szem előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!