Hírek

2010.09.06. 08:41

Keserű LMP-öröm

Akár győzelemként is felfogható a Lehet Más a Politika számára, hogy a Fidesz által jelentősen megnehezített feltételek ellenére képes volt főpolgármester-jelöltet állítani Budapesten.

GCs

Hiszen egészen az utolsó napig kétséges volt, hogy Jávor Benedek össze tudja-e gyűjteni a szükséges számú kopogtatócédulát. A mutatvány végül sikerült, így a fővárosiak négy párt jelöltje közül választhatják ki Demszky Gábor utódját.

Az LMP és támogatói öröme azonban nem lehet felhőtlen. Megtörni látszik ugyanis az a lendület, amelyre az országgyűlési választások sikere nyomán sokan számítottak. Az önkormányzatijelölt-állításban a párt nemhogy nem tudta vidékre is kiterjeszteni ismertségét és népszerűségét, de hagyományos terepén, Budapesten is siralmasan szerepelt.

Egy új pártnak természetesen számtalan nehézséggel kell szembenéznie, hogy megerősítse társadalmi beágyazottságát. Sok pénz és szervezőmunka szükséges hozzá. Ezen túl azonban kell még valami: olyan világos jövőkép, amelyre igény van a lakosság körében. Az LMP áprilisban azért ugorhatta meg a választási küszöböt, mert korrupció- és elitellenes üzeneteivel – hiteles alternatíva híján – sok protest szavazatot volt képes begyűjteni. Megtartásukhoz és bővítésükhöz azonban ennél több kell. Az elmúlt hónapok során nem alakult ki olyan markáns kép, amellyel az LMP nagyobb érdeklődést tudott volna kiváltani. Hogy sikerül-e később, elválik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!