Hírek

2010.09.04. 11:24

Két faluban elmaradhat a választás

Két kistelepülésen elmaradhat az októberi képviselő-testületi választás, mivel egyelőre nincs elég jelölt a választás megtartásához – derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalán, a valasztas.hu-n közölt adatokból a szombat reggeli állapot szerint.

Magyar Nemzet

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett „egyéni listás” rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő számú tagból álló képviselő-testületet. Egyéni listás képviselőjelölt az lehetett, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott. A jelöltbejelentésre péntek 16 óráig volt lehetőség.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható, ám ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani és időközi választást kell rendezni – írja a Magyar Nemzet.

A Veszprém megyei Hosztót településen 78 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben. A településen kétfős képviselő-testületet lehetne választani, ám az OVI nyilvántartásában a szombat reggeli adatok szerint mindössze egy egyéni listás jelölt szerepel. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ez nem változik, akkor nem lehet megtartani a választást. A Zala megyei Salomváron hasonló a helyzet: a 486 választópolgár négyfős testületet választhatna, ám az OVI adatai szerint mindössze három egyéni listás képviselőjelölt van jelenleg.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesz képviselő-testületi választás a két településen, ugyanis a választási irodák folyamatosan rögzítik az informatikai rendszerben a jelölteket, így előfordulhat, hogy a jelölteket már bejelentették, de még nem rögzítették az informatikai rendszerben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!