Hírek

2010.09.29. 16:17

Nézőpont: hiába minden, meglesz a kétharmad

A kormánypártok megtartották előnyüket, kétharmados támogatottsággal rendelkeznek - vélekedett a Nézőpont Intézet. A második hely megszerzéséért nagy küzdelem várható.

Nézőpont - Világgazdaság Online

A Nézőpont Intézet friss felemrése újra alátámasztotta a kutató eddigi álláspontját, mely szerint a Fidesz-KDNP továbbra is kétharmados támogatottsággal rendelkezik. Az intézet úgy fogalmazott: az ellenzék hiába reménykedett, hogy a kormány elveszti támogatottságát.

A szeptember végi kutatás azt mutatja, hogy az aktív szavazók 61 (az összes megkérdezett 53) százaléka voksolna a Fidesz–KDNP-re. Az MSZP látszólag erősödik ugyan, valójában azonban a rejtőzködő szavazótábora bátorodott csak fel. A volt kormánypárt bevallott támogatottsága az aktív szavazók körében most is csak 12 százalék. Ráadásul az MSZP a legelutasítottabb párt: a megkérdezettek 40 százaléka soha nem szavazna rá. Az aktív szavazók körében a Jobbik 9, a Lehet Más a Politika 3 százalékon áll (az összes megkérdezett 8, illetve 4 százaléka támogatja őket). Az október 3-i önkormányzati választás estéjén így a hírek előreláthatólag a Fidesz elsöprő győzelméről fognak szólni – vélekedett a Nézőpont Intézet.

A második helyért küzdelem zajlik majd az MSZP és a Jobbik között: a kutató szerint az MSZP-nek sikerül megszereznie az „ezüstérmet”.

Az országos kutatás lakóhely szerinti – mely nem reprezentatív -  eredményeiből az is kiolvasható, hogy a szocialisták a megyei jogú városokban erősebbek a Jobbiknál (az aktív szavazók 9 százaléka szocialista, 5 százaléka radikális szimpatizáns), a községekben viszont fordított az arány (11 százalék Jobbik, 9 százalék MSZP). A választási rendszer miatt így előfordulhat, hogy több, elsősorban kelet-magyarországi megyei közgyűlésben nem az MSZP, hanem a Jobbik lesz a „második erő” – fogalmazott elemzésében a Nézőpont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!