Hírek

2010.09.21. 12:56

Tarlós visszaállítaná az OPNI-t

Vissza kell állítani a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) Tarlós István szerint.

MTI Eco

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) keddi fórumán arról is beszélt, hogy az iparitanuló-képzést a kamara felügyelete alá helyezné. A rendezvényen a fővárosi Fidesz-KDNP és a BKIK közös szándéknyilatkozatot írt alá. 

Az OPNI visszaállításával kapcsolatban a politikus hangsúlyozta, Budapest az egyetlen főváros Európában, ahol az ilyen súlyos és speciális ellátásra szoruló betegeket nem tudják központilag kezelni.

Az oktatást érintően Tarlós István úgy fogalmazott, romokban hever a szakképzés Budapesten. Mint mondta, az egyik legnagyobb hibának tartja az iparitanuló-képzés megszüntetését, és mindent meg fog tenni azért, hogy ez helyreálljon. Szerinte érdemes lenne a képzést a kamara felügyelete alá helyezni.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje előadásában úgy vélekedett, Budapesten ma az a legnagyobb baj, hogy a város vezetőinek mentalitása egy olyan irányba "törekedett", amely "görcsösnek, izzadságszagúnak" és végső soron szerény eredményeket felmutatónak bizonyult. Véleménye szerint Budapestnek - amelynek ma nincs jól meghatározható karaktere, filozófiája - a régióközpont szerepére kell törekednie, "nem pedig úgy majmolni külföldi példákat, hogy közben a város a sajátosságait elveszíti".

Közölte: a közigazgatási rendszert át kell, és át is fogják alakítani, ha nyernek az önkormányzati választáson. Reményei szerint a választás után le lehet ülni a fővárosi képviselőkkel, és a 2014-ben kezdődő ciklusra egy megújult közigazgatási rendszerben lehet majd felkészülni. A kerületek megszüntetése nem céljuk - erősítette meg ismét, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy vannak bizonyos feladatok, amelyeket központilag kell kezelni.

Tarlós István a főváros működési struktúrájának újjáalakításáról szólva kifejtette: azon felügyelőbizottságok mindegyikében, amelyek megmaradnak, ellenzéki többségnek kell lennie. A közszolgáltató cégek nagy részét az úgynevezett budapesti városüzemeltetési központ felügyelete alá helyeznék, a közlekedés felügyeletet pedig a budapesti közlekedési központra bíznák, így a BKV egy lényegesen szűkebb hatáskörrel és mozgástérrel rendelkezne, mint most, és kizárólag üzemeltetői, végrehajtói szerepet látna el. A metróépítés sem való a BKV keretei közé - fűzte hozzá.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a jelölt elmondta, nekik is vannak nagyszabású beruházási elképzeléseik - szám szerint harminc -, de nem akar ezzel "a bulvárhoz rohangálni", mert akkor szerinte ugyanoda jutna, mint a jelenlegi főpolgármester a Podmaniczky-tervvel.

A beszédek végén Tarlós István és Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke egy közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben rögzítik: céljuk Budapest gazdaságának fellendítése, a munkahelyek megvédése, a kis- és középvállalkozások támogatása, ezáltal a főváros élhetőbbé tétele mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Az aláírók szándéka szerint az önkormányzati választás után kezdeményezik, hogy a főváros közös érdemi megállapodást kössön a BKIK-val elsősorban oktatási, de egyéb, Budapestet érintő kérdésekben is.

Az aláírás után tartott tájékoztatón Szatmáry Kristóf azt mondta, egy olyan Budapestet szeretnének, ahol a dolgok másképp mennek, mint az elmúlt húsz évben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!