Hírek

2010.10.08. 07:55

Jól áll a gyógyszerkassza, de nem tudni lesz e influenza-járvány

Egyelőre nem tudni, lesz-e influenzajárvány az idén, így azt sem, betartható-e az egészségpénztár tavalyival azonos gyógyszerkassza-előirányzata.

Nógrádi Tóth Erzsébet

 Augusztus végéig nincs baj: a 345 milliárd forintos kassza 67,4 százalékát költötte csak el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosságok árának támogatására. Ez annak is köszönhető, hogy lassan két éve minimális számban kerül föl a tb által támogatott listára új gyógyszer.

Noha az új orvosságok tb-befogadása a költségvetéstől és attól függ, hogy a gyógyszerkasszán belül hogyan határozzák meg a prioritásokat, nem tartható fenn a gyakorlat, hogy új készítményt csak a kasszán belüli megtakarításokból hajlandó finanszírozni a biztosító – mondta Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának az igazgatója. Ez egyszerű példával is igazolható: a rákbetegek jobb onkológiai kezelése az élethossz növelésével többlet-gyógyszerkiadásokat indukál. El kell fogadni: a költséghatékony egészségügyi ellátás a gyógyszerkiadásokat növeli, és várhatóan a magyar büdzsé éves növekedése sem maradhat el tartósan a világ gyógyszerpiacának növekedésétől – tette hozzá.

Szakértők 825 milliárd dollár feletti globális gyógyszerforgalmat prognosztizálnak az idén, ez 5,5-6,0 százalék körüli növekedés. Mivel nálunk a gyógyszerkassza megegyezik a múlt évivel, a lakosság tehernövekedése a vényköteles gyógyszerkörben 10-11 százalék körül alakul, ha az átlagos infláció 3,5-4,5 százalék lesz – állítja Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!