Hírek

2010.10.12. 09:22

Szinte mindenért többet kell fizetünk, mint tavaly

Idén szeptemberben gyakorlatilag stagnáltak a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest. 2009. szeptemberhez viszonyítva az árak 3,8 százalékkal növekedtek. Az első kilenc hónapban átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

KSH - Világgazdaság Online

Egy hónap alatt – 2010. augusztushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,7 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,8 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Növekedett a liszt (15,3 százalék), az étolaj (4,7 százalék), a sajt (2,2 százalék), a cukor és a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,5-1,5 százalék), a tej (1,4 százalék) és a kenyér (1,3 százalék) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a párizsi, kolbász (1,7 százalék) és a száraztészta (1,3 százalék) esetében. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak (3,6 százalék), a szezonváltás következtében.

Emelkedtek az egyéb cikkek árai is, 0,4 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,7 százalékkal nőtt. Szintén áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék) és a háztartási energia (0,2 százalék) körében. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott egy hónap alatt. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben csökkentek (0,8 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 10,7 százalékkal lettek olcsóbbak.

12 hónap alatt, tavaly szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek (36,3 százalék) és a sajt (10,3 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a cukor (8,1 százalék), a péksütemények (5,7 százalék), a sertészsiradék (5,0 százalék), a sertéshús (4,7 százalék) és a tojás (3,6 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal növekedett az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 4,5 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!