Hírek

2010.11.24. 12:09

A leépítéseket februárban jelenti be a kormány

A felesleges intézmények megszüntetését, a párhuzamosságok felszámolását, valamint az adó- és a járulékrendszer átalakítását is tervezi a kormán a hosszú távú reformintézkedések részeként – mondta el Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjúban.

Világgazdaság Online - MR1-Kossuth Rádió

Az átalakítás ugyan leépítésekkel jár, ugyanakkor a munkaadókat terhelő járulékokat már csökkentették, jegyezte meg Cséfalvay utalva ezzel, a versenyszférában keletkező új állásokra. Az intézkedések részleteit csak februárban hozza nyilvánosságra a kormány.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány a megszokottnál szorosabb együttműködést szeretne kialakítani a legfejlettebb államokat tömörítő OECD-vel. Az szándék indoklásául Cséfalvay elmondta, hogy az OECD-nek nincs pénze, viszont van tudása. A kormánynak szüksége van minden tudásra, ami segíti, hogy a magyar gazdaság jóval nagyobb növekedési pályán legyen.

A napokban folytattak tárgyalásokat a szervezet képviselőivel a magán-nyugdíjpénztárakat érintő kormányzati tervekkel kapcsolatban. Az OECD szakértői a tervekről úgy vélekedtek, hogy világszerte sokféle modell létezik, egy-, kettő- és hárompilléres. A különféle rendszerekkel kapcsolatos tapasztalatokat a szervezet megosztja a magyar kormánnyal.

A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.

A miniszter azon bejelentése, miszerint megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer nem okozott meglepetést az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Az Index és lapunk értesülései szerint is csütörtökön várja Matolcsy a pénztárak vezetőit a minisztériumba. A téma ismeretlen, de mivel szerdán a kormányülésen dönteni szeretnének a magánynyugdíjpénztárakról, ezért több mint valószínű, hogy az átlépés részletes szabályait ismertetné az érintettekkel a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!