Hírek

2010.11.10. 05:31

A nagy Gyurcsány-vadászat

Forradalmi idők ide vagy oda, kis hazánkban pillanatnyilag még működik a jogállam, így aztán a Gyurcsány Ferenc elleni akcióban a nácivadászok elszántságával és szívósságával „megáldott” (vagy megvert?) Budai Gyulának egyelőre be kell érnie azzal az üzengetéssel, amelyet az elmúlt néhány nap folyamán produkált, és amelyet mindennek nevezhetünk, csak éppen elegáns és ízléses politikusi megnyilvánulásnak nem.

Stanga István

Most, hogy a bíróság újabb két hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes  előzetes letartóztatát, a rendőrség pedig egy mostre éjszakai razzia során lecsapott egy – amúgy Korda György nevét viselő – fővárosi pókerklubra, az igazán veszélyesnek ítélhető közellenségek közül már csupán egyetlen személy, jelesül Gyurcsány Ferenc, a szocialisták egykori miniszterelnöke grasszál szabadlábon. Hogy meddig még, arra nem egyszerű felelni, annyi azonban biztos, hogy ha Budai Gyula „elszámoltatási atyaúristenen” múlna az ügy, a volt kormányfő már réges régen valamely büntetésvégrehajtási intézetben írná újabb és újabb blogbejegyzéseit. Csakhát, forradalmi idők ide vagy oda, kis hazánkban pillanatnyilag még működik a jogállam, ezért aztán az ismert nácivadászok elszántságával és szívósságával „megáldott” – vagy megvert? – Budainak egyelőre be kell érnie azzal az üzengetéssel, amelyet az elmúlt néhány nap folyamán produkált, és amelyet mindennek nevezhetünk, csak éppen elegáns és ízléses politikusi megnyilvánulásnak nem. Mert noha bizonyára sokan vannak olyanok, akik szerint tökös dolog az ügyészséget Gyurcsány mentelmi jogával kapcsolatban kérdőre vonni, továbbá Kovács Tamás legfőbb ügyészt az ex-kormányfőnek való elvtelen „falazással” vádolni, számomra nagyon-nagyon visszás, amikor a hatalom ennyire nyíltan (hadd ne mondjam: arcátlanul) próbál nyomást gyakorolni a vádhatóságra. Igaz, egy olyan országban ahol kormányhatározat nevezi meg egy katasztrófa „károkozóját”, szinte bármi előfordulhat. Ám az igazi kérdés számomra mégsem az, sikerül-e Budaiéknak bíróság elé állítaniuk az MSZP emblematikus figuráját, hanem hogy valójában mi vezérelheti az ellene folyó hadjáratot, még inkább pedig, hogy miféle következményei is lehetnek egy esetleges Gyurcsány-pernek.

Nos, ami a Fidesz, pontosabban a miniszterelnök motivációit illeti, magam úgy vélem, korántsem egyetlen okot kell keresnünk a Gyurcsány-ellenes hadjárat mögött. Mert bár rendkívül jól hangzik, hogy Orbán leggyűlöltebb politikai ellenfelének a sukorói telekcserében, illetőleg a 2006 őszi rendőri brutalitásokban játszott – feltételezett – szerepe miatt kellene bűnhődnie, nekem határozott meggyőződésem, hogy a történet nem elsősorban erről, és még csak nem is feltétlenül a választóknak tett elszámoltatási ígéretről szól, mint inkább Orbán egyfajta revansvágyáról (személyes bosszújáról), ami persze, arra is nagyszerűen alkalmas, hogy elterelje a figyelmet azon ügyekről – egyebek mellett a különadókról, a „lenyúlt” nyugdíjkasszákról, az Alkotmánybíróság megregulázására tett kísérletekről, és így tovább, és így tovább –, amelyek a Fideszt nem éppen a legjobb színben tüntetik fel. Ám akár így, akár úgy, az bizton kijelenthető, hogy egy a volt kormányfő elleni akció nem csekély kockázatokat rejt a Fidesz számára is. És itt nem csupán arról van szó, hogy az emberek egy jó része már most koncepciós eljárásnak minősíti az egész eljárást, amely igazolja az Orbán és a Fidesz bosszúszomjáról szóló feltételezéseket, és még nem is csak arról, hogy a hatalom fogcsikorgató erőlködése miatt netán azokban is szimpátia támad Gyurcsány iránt, akik különösebben soha nem kedvelték őt, hanem arról, hogy egy volt miniszterelnök bírósági tárgyalásán – amelyet valószínűleg  fokozott hazai és nemzetközi érdeklődés kísérne – aligha lehet mindenféle kamu bizonyítékokkal és röhejes „logikai következtetésekkel” kiállni (lásd Balsai István közelmúltbeli sajtótájékoztatóját), márpedig mostanáig sem Budai Gyulának, sem Balsai Istvánnak nem sikerült felmutatnia egy darab komolyan vehető bizonyítékot sem, jóllehet már közel fél éve kutakodnak a dokumentumok között. Pedig utóbbiak közül egy is többet érne, mint az immáron napi rendszerességgel gyakorolt szájkarate.    

P. S.: A fenti sorok megszületése után hangzott el a Magyar Rádióban egy beszélgetés Gyurcsány Ferenccel, aki azt mondta, tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, ám ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy eljárás indul ellene, illetve hogy szerinte az ügyészség egy része hajlandó a Fidesz politikai elvárásait teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!