Hírek

2010.11.08. 11:37

A zsarolás nem vált be - Athén folytatja

A görög miniszterelnök megígérte, folytatja a fájdalmas megszorító intézkedéseket, hogy az országot kihúzza a súlyos pénzügyi válságból.

Reuters - Világgazdaság Online

George Papandreou egyben leszögezte, hogy nem kerül sor előrehozott választásokra, miután a pártja megőrizte szerény vezetését az önkormányzati szavazásokon. A Papandreou-vezette  szocialista párt ugyan megszerezte a többséget az athéni kormányzói poszt megszerzéséért folyó harcban, de jelentős teret veszítettek a konzervatívokkal szemben, ezért a jövő vasárnap második fordulót tartanak - jelenti a Reuters.

Papandreou korábban közölte, hogy rendkívüli választást ír ki, ha pártjának jelöltjei nem kapnak egyértelmű támogatást a vasárnap tartott szavazáson, amelyen 13 regionális kormányzóról és 325 polgármesterről döntöttek. Ám Antonis Samaras konzervatív vezető megfogalmazása szerint "a kormány nem kapta meg a biankó csekket, amit kért. A zsarolás nem vált be".

A kormány a májusi hitelválság enyhítésére megszorító intézkedések bevezetésének sokaságát vállalta be a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió közös, 130 milliárd eurós kölcsönmentőövéért cserében. A megszorító intézkedések keretében több ezer, rövid távra szerződtetett dolgozót bocsátottak már el, akiknek a jelenlegi válságos helyzetben aligha van esélyük az újbóli elhelyezkedésre. Görögországban 12 százalékos a munkanélküliség a legfrissebb adatok szerint, s a legkritikusabb helyzetben a 24 év alatti álláskeresők vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!