Hírek

2010.11.03. 12:59

Bencsik a különadóról: Nem is kell az az egymilliárd, ez presztízskérdés

Fel lehetett volna függeszteni az AB gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva - mondta Bencsik János, energiastratégiáért felelős államtitkár.

MTI Eco

Veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket - jelentette ki az energiastratégiáért felelős államtitkár a Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat tatabányai konferenciáján szerdán.

Bencsik János szerint fel lehetett volna függeszteni az Alkotmánybíróság gazdasági alkotmányossággal kapcsolatos jogkörét a rendkívüli gazdasági helyzetre hivatkozva.

"Valljuk be, nem alapvetően arról van itt szó a különadó esetében, hogy arra az egymilliárd forintra szüksége lenne a költségvetésnek. Presztízskérdést kell a kormánynak és a parlamenti többségnek e tekintetben csinálnia" - fogalmazott Bencsik János.

Úgy vélekedett, hogy ilyen esetben újra kellene kezdeni a "csatát" az IMF-fel és a szabad pénzpiacokkal, nehogy Magyarország visszakerüljön abba a megszorított helyzetbe, amelyben most Románia van.

Az államtitkár közölte, hogy az egykulcsos adóval és a gyermekbarát támogatásokkal a gyermeket nevelő munkavállalókat kell megerősíteni, mert ezekben a családokban nőhet fel az a generáció, amelyre 15-20 év múlva jelentős szükség lesz a társadalom "eltartó képességét" tekintve.

"Ha nem tudjuk biztosítani legalább jelenlegi szinten az ország lakosságszámát, vákuum keletkezik a Kárpát-medence közepén, ami beszippantja a környezetéből mindazokat, akik éppen keresik a helyüket világban, mert a saját létfeltételeik még rosszabbá váltak" - fogalmazott.

Bencsik János arról is beszélt, hogy új alkukra van szükség a normális létfeltételek érdekében.

"A gazdaság extraprofit formájában jelentősen túlterjeszkedett határain, kivette a természetből és a társadalmi környezetből az erőforrásokat. (...) Új alkut kell kötni. A transznacionális tőkével is új alkut kell kötni. (...) Az erőforrásokat át kell csoportosítani, és arányos teherviselést kell biztosítani, mert oly mértékben lerongyolódik a társadalmi infrastruktúra és a természeti környezet, hogy veszélyezteti mindannyiunk normális létfeltételeit" - mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!