Hírek

2010.11.04. 07:13

Brutális nyereségeket produkáltak a nyugdíjkasszák

Minden hazai magán-nyugdíjpénztári portfólió árfolyama emelkedett az idén, sőt valószínűleg az értéküket is megőrizték a befektetések – ez derül ki a közzétett árfolyamadatokból.

HB

Minden hazai magán-nyugdíjpénztári portfólió árfolyama emelkedett az idén, sőt valószínűleg az értéküket is megőrizték a befektetések – ez derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) honlapján közzétett árfolyamadatokból. A befektetéseiket legsikeresebben kezelő kasszák ráadásul már százalékosan két számjegyű nyereséget értek el az év eleje óta, vagyis jó néhány százalékpontos reálhozamot produkáltak. A tagok megtakarításainak mintegy négyötödét kezelő növekedési alapok közül négynek a hozama is meghaladta január óta a 10 százalékot, a versenyt a Dimenzió és az ING vezeti egyaránt 10,9 százalékos nyereséggel, és alig marad el tőlük az OTP a 10,84 százalékos teljesítményével. A legrosszabbul teljesítő növekedési alapok az Erste és az Évgyűrűk portfóliói voltak, ezek január óta 4,5–5 százalék között szedtek magukra, ám valószínűleg ezek a pénztárak is reálhozamot értek el.

A portfóliók hozzávetőlegesen ötödét kitevő kiegyensúlyozott alapoknál sincs az idén olyan veszély, hogy a befizetések ne őrizték volna meg az értéküket. A legrosszabbul teljesítő alap (Évgyűrűk) is csaknem 5 százalékos hozamot ért el bő 10 hónap alatt, míg a legjobb portfólió, amelyet a Dimenzió jegyez, 10,6 százalékos pluszban áll. A pénztári vagyon elenyésző részét kezelő, legkisebb kockázatú klasszikus alapoknál vannak a legalacsonyabb hozamok az idén, de még ezek is infláció körüli vagy a fölötti teljesítményt nyújtottak. A legrosszabbul teljesítő kasszák hozama 4 százalék körül van január óta, a legjobbaké pedig meghaladja a 8 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!