Hírek

2010.11.24. 09:44

Figyelemhiányos? Csak sokoldalú!

Vannak emberek, akik mindig valami mást szeretnének csinálni. Vagy mindent egyszerre. Túl sok minden foglalkoztatja őket, és végül nem jutnak sehova. És amikor megpróbálnak egyetlen dologra koncentrálni, azzal csak rontanak a helyzeten…

Soltész Szilvia

Azokat, akik képesek számos tevékenységért vagy területért egyszerre lelkesedni, sokszor bélyegzik felületesnek, figyelemhiányosnak, vagy egyszerűen csak komolytalannak. Ez azért is különösen káros, mert az ember hajlamos elhinni.

Hogyan hal ki a reneszánsz ember?

Amikor pedig elhiszi, akkor igyekszik azt tenni, amit elvárnak tőle: egyszerre csak egy dologra koncentrálni. És akkor mi történik? Az első percekben veszettül lelkesedik, ahogy mindenért általában. Aztán rövid idő múlva elkezd bizseregni az a valami, ami a többi érdeklődési területe, célja, hobbija, megismerni való felé húzza. De ő ellenáll, hiszen neki most koncentrálnia kell, egyetlen dologra.

És az eredmény az lesz, hogy egyre kevesebb az energiája, elhal a lelkesedése, míg végül eljut arra a következtetésre, amire ilyenkor sokan: ő nem ért semmihez, nem elég kitartó, és főleg nem elég felelősségteljes.

Ez egy borzasztó ördögi kör. A sokoldalú tehetséggel megáldott embereket nem szabad belekényszeríteni egy átlag-normába, mert végül minden tehetségük elvész benne. Hagyni kell őket szárnyalni, és kiteljesedni mindig abban, ami éppen a legjobban izgatja őket. (Ugyanígy a gyerekekkel: hagyni kell, hadd próbálják ki magukat számos területen, és nem szabad lelkiismeret-furdalást kelteni bennük, ha egy idő után úgy érzik, elég volt abból a dologból.)

Te is egy felcímkézhetetlen sokoldalúság vagy? Tippek >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!