Hírek

2010.11.01. 14:10

Iszapömlés: újabb falmozgást mértek a megsérült tározón

Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a szakemberek a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben –tájékoztatta az MTI tudósítóját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn.

MTI

 Töttős Györgyi közölte: a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap 24 órájában mérik, és hétfőn délelőtt 10 és 11 óra között két centiméteres eltérést mértek. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában kilenc ember halt meg. Öt nappal később egy hétre ki kellett üríteni Kolontárt, és kitelepítési készültségbe helyezték Devecser hatezer polgárát.
 
Legutóbb két hete, október 14-én mértek nagyobb elmozdulást a sérült tározó északi falán, akkor másfél centiméterrel nőtt a repedés egy éjszaka alatt. A katasztrófavédelmi szakemberek közlése szerint egy esetleges újabb gátszakadás bekövetkeztekor Kolontár és Devecser lakossága biztonságban van, mert a megsérült tározó körül a Mal Zrt. hármas körgátat, illetve a vízügyi szakemberek egy 620 méter hosszú és 25 méter széles gátat is építettek, amely kettészeli Kolontár települést. Véleményük szerint a sűrűbb állagú iszap a tározótól 500-1000 méternél távolabbra nem kerülne ki, és a szomszédos, IX-es kazetta falai erősek.
 
Mindeközben Devecserben felszámolják az átmeneti szállást: a szerda estét már nem kell közösségi szálláson töltenie annak a három devecseri családnak, amely négy hete a zeneiskola tantermeiben kénytelen aludni; egy segélyszervezet kifizeti az albérletet nekik, így átmenetileg oda költözhetnek. A város legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen élő romák közül a volt bíróság épületében, a zeneiskolaként üzemelő intézmény három tantermében több mint 40 embert helyeztek el az iszapömlés utáni első két héten, de időközben többségük rokonokhoz, ismerősökhöz, illetve albérletbe költözött.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a még a közösségi szálláson lévő három család számára Devecserben átmenetileg üres házakat bérelnek, de lakhatásuk végleges megoldásához a három hónapos bérlet letelte után az önkormányzat a tervek szerint a kármentő alapból, vagy az állami támogatásból megvásárolja az ingatlanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!