Hírek

2010.11.17. 07:53

Költségvetési fiaskó

Keddre virradóra kiderült: papírforma szerint elfogadott éves költségvetés nélkül vághat neki az új évnek az Európai Unió.

KoM

Ez nem jó hír – kommentálta a fejleményeket Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke. Az utolsó pillanatig tárgyaltak hétfőn Brüszszelben a tanács és az EP képviselői, ám végül megegyezés nélkül álltak fel az asztal mellől. Ezért az Európai Bizottságnak új költségvetési tervezetet kell benyújtania, és – hacsak nincsenek csodák – ennek elfogadási eljárása mindenképpen áthúzódik a jövő évre, így a magyar EU-elnökségre hárul a 2011-es uniós büdzsé elfogadtatása.

Csodát egyedül a december 16–17-i EU-csúcs tehet: ha ott mégis születik politikai döntés a 2011-es büdzséről, akkor az EP december 21-én kész összeülni egy rendkívüli plenáris tanácskozásra, és egyszerűbbé válik a magyar elnökség feladata – tájékoztatta lapunkat Surján László EP-képviselő. Emlékeztetett arra, legutóbb 2005-ben végződött kudarccal a költségvetési egyeztetés. Akkor a vitát mintegy két hét alatt meg lehetett oldani. A lisszaboni szerződés keretei között azonban nehezebb lesz létrehozni egy az EU fejlődését és az európai polgárok javát egyaránt szolgáló megállapodást – jegyezte meg.

A hírek szerint végül Nagy-Britannián, Hollandián és Svédországon múlt, hogy az előírt határidőig, november 16-ig nem jött létre a megállapodás. Az EP októberben – az Európai Bizottság költségvetési tervezetével összhangban – 130,5 milliárd euró kifizetési előirányzatot javasolt 2011-re. Az Európai Tanács ezzel szemben 126,5 milliárd eurót határozott meg. A parlament végül kész lett volna ennek – a 2010. évi költségvetésnél csak alig négymilliárd euróval, vagyis 2,91 százalékkal magasabb összegnek – az elfogadására is. Cserébe azt kérte, kezdődjenek meg a tárgyalások a költségvetés bevételi oldalának lisszaboni szerződésben előírt reformjáról, és értelmes párbeszédben szülessen meg a következő, 2014-től induló pénzügyi keretterv.

„Nem akartunk mást, mint életbe léptetni a lisszaboni szerződés megfelelő pontjait, mégpedig úgy, hogy az gördülékeny együttműködést biztosítson a feleknek. Ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell, az Európai Unió működőképessége miatt minél előbb, annál jobb” – hangsúlyozta a magyar EP-képviselő. Szerinte az előállt helyzet „néhány, a saját költségvetési problémáikkal megbirkózni képtelen kormány rövidlátásának a következménye”.

A tanács végül ragaszkodott ahhoz, hogy jogi értelemben új költségvetés készüljön 2011-re. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottságnak új előterjesztést kell készítenie, de az Surján László szerint lehet a régi is. Ebben az esetben nyolc hetet megspórolhatnának az eljárás időtartamából, mert a nemzeti parlamentek képviselőinek nem kellene – az uniós előírásoknak megfelelően – újra nyolc hetet biztosítani a véleményezésre. Ugyanakkor, mivel az eljárás egy fázisa így kimaradna, bírósági úton szabálytalanság vádjával bármely euroszkeptikus polgár megtámadhatná a döntést.

De facto mindez azt jelenti, hogy 2011. január 1-jétől nem rendelkezik érvényes éves költségvetéssel az EU. Mindaddig, amíg arról nem állapodnak meg, a 2010-es büdzsé lesz hatályban. Az uniós szabályok szerint minden hónapban ennek tizenketted részét lehet felhasználni a folyó kiadásokra, de ebből aligha jut pénz az EU új diplomáciai szolgálatának működésére vagy a nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor finanszírozására. A rendelkezésre álló havi összeget ugyanis csak rendkívüli esetben növelheti az Európai Bizottság.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!