Hírek

2010.11.18. 07:30

Komoly bizonytalanságokat lát a Monetáris Tanács

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása csökkenti a hosszú távú megtakarításokba vetett bizalmat

VG

A makrogazdasági és inflációs folyamatokat befolyásoló tényezők közül a következő hónapokban meghatározó szerephez juthatnak a kormányzati intézkedések. Az intézkedések közép- és hosszú távú hatásait – különösen a nem konvencionális lépések esetében – ugyanakkor igen komoly bizonytalanság övezi, ezért célszerű kiváró monetáris politikai stratégiát követni – értettek egyet a monetáris tanács (MT) tagjai legutóbbi kamatdöntő ülésükön. Október 25-én az alapkamat tartására vonatkozó javaslatot öt tanácstag támogatta, egy az alapkamat 25 bázispontos emelésére szavazott, egy pedig 25 bázispontos csökkentése mellett tette le a voksát.

Az ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyv szerint azt is egyformán látták a tagok, hogy az inflációs kilátások romlása esetén, illetve ha az ország kockázati megítélése tartósan kedvezőtlenebbé válik, szükség lehet az alapkamat emelésére. A tanácstagok szerint a monetáris politikai reakciókat érdemes a folyamatok átfogó értékelésére alapozni. Erre a novemberi inflációs jelentés publikációja ad alkalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!