Hírek

2010.11.17. 08:04

Különadók futószalagon - Ki, mennyit fizet jövőre?

Alaposan megbolygatták a jövő évi adószabályokat a tegnapi országgyűlési szavazások, amelyek legalább ötféle különadót vezettek be vagy módosítottak. Teljesen átalakul jövőre a bankokat sújtó terhelés – Sávos teher a biztosítókon.

Világgazdaság Online

Új hitelintézeti különadót vetnek ki 2011-ben, sávossá teszik a biztosítók által fizetendő különterhet, és visszavonják a munkáltatókra vonatkozó tb-járulék-fizetési plafon jövő évi bevezetését. A legnehezebben értékelhető változásokat a bankadó módosítása jelenti: az eddigi különadó mellé egy újabb, immár nyereségre vetített, 30 százalékos hitelintézeti teher társul, ennek összegét azonban le lehet vonni a „régi” különadóból.

Összességében nem változik a bankok adóterhelése – áll az elfogadott módosítási javaslat indoklásában, lapunknak pedig szakemberek rámutattak: a számvitel terén még kedvező is lehet az, hogy a különadó nagy része immár nyereségadóként jelenik meg. Az adóalap-csökkentő tételek bővítése elsősorban az OTP Banknak kedvezhet, a biztosítók különadójának sávossá tétele pedig a tőzsdére frissen bevezetett CIG Pannóniának. A közszférában dolgozók végkielégítésére vonatkozó különadót is megszavazták tegnap a honatyák, a tervezet itt is az utolsó pillanatban szenvedett el komoly módosításokat. Többek között kikerült belőle a 2011. március 1-jei első fizetési határidő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!