Hírek

2010.11.05. 14:10

Legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést ajánl a kormány

Az országos minimálbér legalább 4,5 százalékos, havi 76.800 forintra történő emelését javasolta 2011. január 1-től a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

MTI Eco

A szakszervezetek keveslik, a munkaadók reálisnak tartják a kormány bárajánlatát. A felek november végéig szeretnének pontot tenni a bártárgyalások végére, a következő plenáris ülés időpontját azonban nem rögzítették.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a 4,5 százalékos minimálbér-emeléssel az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer bevezetésével nem ér senkit sem veszteség.

A miniszter ismertette: a kormány azt javasolja, hogy a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma legalább 3,4 százalékkal, 92.500 forintra emelkedjen.

A kormányzati oldal továbbá azt javasolja, hogy az OÉT a vállalkozási szférának a bruttó kereseteknek a prognosztizált inflációt meghaladó, legalább 5 százalékos növelését ajánlja 2011-ben.

Matolcsy György kiemelte: a megnevezett számok az emelés alsó, minimális szintjeit jelentik. A tárcavezető elmondta: a béremelési ajánlásoknál a kormány 3 tényezőt vett figyelembe. Egyrészt, hogy jövőre a fogyasztói árak éves átlagban 3,5 százalékkal emelkednek, másrészt hogy bevezetik az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert, valamint hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékkal nő.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a munkavállalói oldal nevében elégtelennek nevezte a kormányzati bérajánlatot, hiszen véleményük szerint az csak ahhoz elég, hogy kompenzálja az adórendszer változásainak hatását s így szinten tartsa a nettó bért, nem reagál ugyanakkor a munkatermelékenység kormány által is betervezett 3,3 százalékos növekedésére, és a tervezett 3,5 százalékos inflációt sem ellensúlyozza.

Az MSZOSZ elnöke szerint a kormány javaslatából egyedül a "legalább" szó támogatható, "de valójában az is kevés". Pataky Péter hangsúlyozta azt is, hogy álláspontjuk szerint a minimálbér és a garantált bérminimum arányának változatlannak kellene maradnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!