Hírek

2010.11.16. 07:15

Morgunk a fizetésünk miatt

A magyar munkavállalók fele úgy látja, hiába dolgozik egyre jobban, ez nem hat a jövedelmére

VG

Tízből mindössze három ember elégedett a teljesítményalapú fizetésével – többek között erre világított rá a 2010-es Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés. Bár sokan „szerelemből” végzik a munkájukat, a havi jövedelem mértéke meghatározza a közérzetet. Ahogy az egyik hazai munkavállaló meg is fogalmazta: „A fizetés fontos, köszönömért ugyanis nem lehet a boltban kenyeret venni.”

Tízből négyen tartják versenyképesnek a havi jövedelmüket, s mindössze hárman gondolják úgy, hogy a fizetésük arányos a teljesítményükkel. A Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés idei eredményei alapján elmondható: Magyarországon iparágtól, életkortól, nemtől, beosztástól függetlenül nagy az elégedetlenség a havi fizetéssel. Ha viszont a juttatásokkal kiegészített kompenzációs csomagot nézzük, lényegesen jobb képet kapunk. Minden második magyar elégedett vele. Érdekesség, hogy a juttatások kimagasló megítélése magyar sajátosságnak tekinthető.

A HR-szakemberek körében közismert tény, hogy az egységnyi nettó kompenzáció kifizetése terén Magyarország a „legdrágábbak” közé tartozik a régió államain belül. Ez a közeg az elmúlt tíz évben különösen kedvező táptalajt nyújtott a különféle adómentes juttatások virágzásához. Nem véletlen, hogy ez az eredményekben is visszaköszön: nálunk a legnagyobb az elégedettség ezekkel a kompenzációs elemekkel, ugyanakkor érdekes kérdés, hogy a 2010-ben bevezetett adóváltozások mennyire formálják át a jelenlegi, régiós szinten egyedülállóan kedvező megítélést. A számok egyelőre nem mutatnak jelentős elmozdulást a juttatásokkal való elégedettségben, annak ellenére, hogy számos vállalat kénytelen volt a szabályozások változásából eredő terheket a dolgozókra hárítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!