Hírek

2010.11.15. 12:11

Netrisk: ne hagyjuk az utolsó napokra a kötelező-váltást!

Mindazoknak, akik ki szeretnék használni a biztosítási díjak zuhanását, érdemes még a következő két hétben újrakötni KGFB szerződésüket. Az utolsó napokban ugyanis olyan mértékű forgalom várható, amely sok helyen megnehezítheti a megbízások szakszerű, határidőben történő feldolgozását – áll a Netrisk.hu közleményében.

BAMA

A biztosítási portálon a héten meghaladta a 100 ezret a kötelező biztosítást váltók száma, ez több mint 40 százalékos növekedés a múlt évhez képest. A forgalom emelkedése hasonló mértékű, mint a díjcsökkenés, hiszen a kötelező biztosítások átlagdíja is mintegy 40 százalékkal esett, amire soha nem volt még példa a hazai kötelező biztosítási piacon.

Tavaly hasonló időszakban 63 ezer új szerződést regisztrált a portál. A rekordforgalom magyarázata egyértelmű, hiszen a megkötött új kötelezők átlagdíja továbbra is mintegy 40 százalékkal alacsonyabb az ügyfelek által eddig fizetett biztosításoknál. Ilyen mértékű áresésre még soha nem volt példa a hazai kötelező biztosítási piacon. Az átszerződés kínálta árelőnyt nézve egyre valószínűbb, hogy az autósok több mint fele vált az idén, ami rendkívüli feladat elé állítja a biztosítókat és biztosításközvetítőket.

A Netrisk.hu pár nappal ezelőtti statisztikája szerint az autósok többsége a múlt évhez hasonlóan nem a legolcsóbb, hanem a 2., 3. legkedvezőbb ajánlatot választja. Az árversenyben az Astra Biztosító áll az élen, minden negyedik díjszámítás az első helyen végez. A legtöbb új szerződést mégis az Allianz és a K&H Biztosító köti. Előbbi 27 százalékot, utóbbi 22 százalékot hasít ki a kgfb tortából, míg az Astra részesedése a ténylegesen megkötött új szerződésekből egyelőre csupán 11 százalék. Az Astra relatív gyenge szereplése azzal magyarázható, hogy egyelőre kevesen ismerik, hiszen a Romániában piacvezető társaság tőkeereje semmiképpen nem indokol ilyen mértékű hátrányt.

A biztosítók kiválasztásánál általában érdemes számításba venni, hogy az idei évtől működő kártalanítási alap már védi az ügyfeleket egy biztosítótársaság, vagy egyesület esetleges pénzügyi nehézségei esetén, minimális tehát a kockázat, bármely új biztosítóra esik a választás.   

Az ár mellett ugyanakkor mérlegelési szempont lehet a kiegészítő szolgáltatások köre is, hiszen több piaci szereplő kínál újdonságnak számító speciális konstrukciókat. A KÖBE 1800 forintért kátyú és defektbiztosítást ajánl kötelezője mellé, míg a Genertel most jelentette be új, mini casco termékét, mely - a Posta biztosító okozói kiegészítő biztosításához hasonlóan - a saját autóban keletkezett töréskárra nyújt limitált fedezetet, ha az ügyfél a kötelezőjét terhelő balesetet okoz. A szolgáltatás nem pótolja ugyan a teljes körű cascót, viszont jóval olcsóbb is: a Posta Biztosítónál a kgfb díj 75 százaléka, míg a Genertelnél évi 5000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!