Hírek

2010.11.25. 12:40

Nyugdíj - Rémálom és harc a kormánnyal, a végsőkig

Vezető amerikai médiumok negatív hangvételű jelentésekben adtak hírt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi bejelentéséről, amely szerint azok, akik a jövőben is ragaszkodnak a magánnyugdíj pénztárakhoz, elveszítik állami járandóságukat. A Stabilitás Pénztárszövetség mai sajtótájékoztatóján közölte: a végsőkig elmegy, hogy megakadályozza a szabályozás életbe lépését.-

Bloomberg - WSJ - Világgazdaság Online

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, Bába Julianna mai sajtótájékoztatóján leszögezte: a Matolcsy Györggyel tartott megbeszélésen semmilyen konstruktivitást nem tapasztaltak. A nemzetgazdasági miniszter megismételte a tegnap ismertetett tervét és nem ajánlott együttműködést a pénztáraknak a közös megoldás kidolgozására.

Bába Julianna elmondta: a Pénztárszövetség a végsőkig elmegy, hogy megakadályozza a jogszabály megszületését. A Stabilitás elnöke elmondta: nem szabad választás az, ha pisztoly tartanak az emberek fejéhez.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint Magyarország ultimátumot ad polgárainak: vagy áthelyezik az állami kasszába a magánnyugdíj pénzalapban tartott pénzüket, vagy elveszítik az állami nyugdíjukat. "Ez tulajdonképpen a magánnyugdíj-alapok államosítását jelenti" - hangoztatta telefoninterjújában Németh Dávid az ING közgazdásza aki rémálom forgatókönyvnek titulálta az elképzelést.

A Bloomberg szerint Magyarország,  az EU leginkább eladósodott közép-európai tagállama ezzel a lépéssel Argentína példáját követi. A latin-amerikai ország ugyanis 2001-ben mintegy 3,2 milliárd dollárnyi nyugdíj megtakarítást kobozott el. A Buenos Aires-i kormány két évvel ezelőtt államosította a 24 milliárd dollárt jelentő iparágat, hogy ily módon kompenzálja az államadósság 2005-ös átstrukturálása után kieső adóbevételt.

A The Wall Street Journal tudósításában azt emeli ki, hogy a legtöbb munkaképes korú magyar tagja valamelyik magánnyugdíjpénztárnak. A hárommillió tag megtakarítása 2,8 ezer milliárd forint, vagyis a magyar GDP mintegy 10 százaléka. Ennek az összegnek a felét külföldi és magyar értékpapírokba fektették be, a fennmaradó részt pedig államkötvényekbe.

A Businessweek által idézett AP-jelentés ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány terve nem államosítja ugyan közvetlenül a magánnyugdíjpénztárakat, ahogyan azt Argentína tette 2008-ban, de jelentősen megnehezíti az alapok további működését.

A lap emlékeztet arra, hogy Magyarországot súlyosan érintette a globális pénzügyi válság és továbbra is félelmetes kihívásokkal szembesül. Idén nyáron a magyar kormány hivatalosai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek az ország pénzügyi helyzetéről, növelve a pénzpiacok bizonytalanságát Magyarország szavahihetőségét illetően és ártva a forint stabilitásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!