Hírek

2010.11.02. 08:56

Óvakodjanak a magyarok devizahitelektől

Több tényező együttese teszi vonzóvá hazánkat a németországi nagyberuházók szemében

Joób Kristóf

Óvakodjanak a magyarok a devizaalapú hitelektől, hazánk költségvetési konszolidációjában pedig nagyobb szerepet kellene kapnia az áfának – fogalmazott lapunknak Hans-Werner Sinn, a tekintélyes Ifo gazdaságkutató intézet elnöke. A Németország egyik legbefolyásosabb közgazdászának számító Sinn az újraegyesítés huszadik évfordulójára rendezett ünnepi konferencián tartott előadást Budapesten.

Mennyire lehet tartós a mostani látványos német konjunktúra? Nem jelenthet-e ön szerint kockázatot az, hogy Kínától és az ázsiai piacoktól való függőség esetleg túlságosan egyoldalúvá válik?

A német gazdasági fellendülés csak kisebb mértékben alapul az export erősödésén, és jelentős mértékben a belső kereslet élénkülésének köszönhető. A Kínától való függés természetesen folyamatosan növekszik. Kína jó úton van afelé, hogy átvegye az USA helyét a német külkereskedelmi partnerek rangsorában. A Kínával való intenzív kapcsolat természetesen kockázatokat is rejt magában, emellett nagy lehetőség is.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a német–kínai kapcsolatok olyan súlyra tesznek szert, amely már az EU-n belüli harmóniát is megzavarhatja?

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a Kínába irányuló német kivitel élénkülése a többi uniós tagállam számára is rendkívül hasznos. Ennek következtében a német behozatal az EU többi részéből is erősödni tud, legyen szó a későbbi exportba beépített félkész termékekről vagy fogyasztási cikkekről. Ezenfelül arról sem szabad megfeledkezni, hogy az uniós költségvetésbe történő német nettó befizetéseket is finanszírozni kell valamiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!