Hírek

2010.11.18. 13:58

Veszélyes lehet a facebookos levelezés

Veszélyeket rejt a Facebook újgenerációs levelezőszolgáltatása - állítja a Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat, amely szerint a közösségi portál a hagyományos levelezőplatformokhoz képest sokkal érzékenyebb a személyiséglopásokra.

MTI

A Facebook alapítója a hét elején jelentette be, hogy a világ legnépszerűbb közösségi oldalán minden felhasználó facebook.com végződésű elektronikus levélcímet kap, és az újgenerációs levelező platform a hagyományos levelezőrendszerek, az azonnali üzenetküldő programok, valamint az SMS-küldő programok előnyeit fogja egyesíteni.

"A felhasználóknak meg kell érteniük, hogy ezek az új lehetőségek a Facebook támadási felületét növelik, és egyre több csaló szeretné majd feltörni ezeket a fiókokat" - magyarázta Graham Cluley, a Sophos képviselője.

A szoftvercég korábban már figyelmeztetett arra, hogy drámaian emelkedett a közösségi oldalak ellen indított támadások száma. Éppen ezért az ilyen portálok felhasználóinak jobban kell készülniük a szervezett bűnözés lépéseire, ellenkező esetben az óvatlan netező könnyen az adathalászat, vagy más, interneten keresztüli csalás áldozatává válhat - hangsúlyozta Cluley.

Az újabb veszély abból ered, hogy más levelezőrendszerekkel ellentétben a Facebook üzenőfalára írt bejegyzések visszamenőleg archiválódnak, így az illetéktelen behatolók nemcsak a baráti körről, hanem az egyes tagok közötti személyes kommunikációról is értékes adatokhoz juthatnak.

A Sophos azt javasolja, hogy a nehezen megfejthető, gyakran cserélt jelszavak mellett a közösségi portálon engedélyezett alkalmazások körét is érdemes körültekintően megválasztani, illetve az internetezésre használt számítógépet a vírusoktól, kémprogramoktól naprakészen kell védeni.

A félmilliárd felhasználóval rendelkező oldal a hamarosan elérhető új levelezőszolgáltatással újabb területen válhat vezetővé, mert a comScore piackutató szerint a Microsoft Hotmail rendszerét csak 361 millióan, a Yahoo Mailt 273 millióan, a Google Gmail rendszerét csupán 193 millióan használják világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!