Hírek

2010.11.27. 17:03

Zengett az "Orbán takarodj!"

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP, hogy megmutassa, van "ellensúlya a fülkeforradalomnak" és a parlamenti kétharmad nem ad mindenre felhatalmazást a Fidesznek. A szocialista párt szombati budapesti politikai nagygyűlésén Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: ha a kormány nem változtat politikáján, akkor az MSZP tavasszal az utcára vonul, és amint lehetőségük lesz rá, felelősségre vonják azokat, akik a "saját állampolgáraikat rabolták ki".

MTI

A Papp László Sportarénában tartott nagygyűlésen a szocialista párt elnöke bejelentette: petícióban tiltakoznak a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása, az igazságtalan adórendszer, az indoklás nélküli elbocsátás, a visszamenőleges hatályú törvénykezés és az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése ellen. Azt kérte az aláíróktól, hogy még legalább tíz embertől kérjék ugyanezt. A részvevők figyelmét arra is felhívta: ha bárkit jogtalan sérelem ér véleménye és értékrendje miatt, vagy visszaélést, korrupciót tapasztal, forduljon az MSZP szervezeteihez. Az MSZP helyi politikusaitól pedig azt várja, hogy álljanak a nyilvánosság elé és vállalják az ügyek képviseletét.

Mesterházy Attila álláspontja szerint ma közös hitre, a baloldali értékek nyílt vállalására van szükség; egy új generáció vezetésével, sokak támogatásával, egységes, erős baloldallal visszavezethetik országot az európai útra. Mi Venezuela helyett Európába indultunk - jegyezte meg. A szocialista politikus úgy fogalmazott: demokratikus, igazságos, szolidáris és modern Magyarországot szeretnének, és nem engednek 1948, 1956, illetve 1989 értékeiből. "Innen üzenjük a kormánynak, ha nem változtat arrogáns stílusán és politikáján, tavasszal az utcára fogunk menni és tízezrekkel együtt fogjuk harsogni: elég volt!" - jelentette ki. Ennél a mondatnál a résztvevők a miniszterelnökre utalva azt skandálták: "Orbán takarodj!"

Mesterházy indoklása szerint a baloldalnak a hangos tiltakozás eszköze maradt, mert a kormány felett már nincs kontroll. Ahol pedig ez nincs, ott nincs demokrácia és nincs mód a jogorvoslatra. Úgy vélte, százezrek vannak és milliók lesznek mellettük a tiltakozásban. Mint mondta, az MSZP történelmi felelőssége, hogy a párt alkalmas legyen egy a jelenlegi hatalommal szembeni összefogás vezetésére. Ezt meg tudják és meg is fogják csinálni - tette hozzá -, mert a Fidesz sem legyőzhetetlen. Többször is kijelentette, hogy az MSZP felveszi a kesztyűt, és azt kérte mindenkitől, ha egyetértenek vele, skandálják ezt közösen is. Ezután percekig kiabálták a "felvesszük" szót az emberek.

A politikus szerint a Fidesz jólétet, biztonságot és változást ígért, de bizonytalanságot, félelmet és káoszt hozott, illúziókat kelt, majd csalódást okoz. Mesterházy bírálta egyebek mellett a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását, az új adórendszer bevezetését, a nyugdíjemelés mértékét és a jövő évi költségvetés tervezetét. Kifogásolta, hogy a kormány nem segít a nehéz helyzetbe került devizahiteleseken, korlátozza az Alkotmánybíróság hatáskörét, hetente módosítja az alkotmányt, leépíti a közszférát, "megszállja" a médiát, és meg akarja teremteni a lehetőségét annak, hogy mondvacsinált ügyek alapján "hajtóvadászatot" folytathasson ellenfeleivel szemben. Lehetővé válik, hogy valódi vád, bizonyíték, indok nélkül bárkit letartóztathassanak - hangoztatta.

A résztvevők fütyültek, amikor fideszes politikusok neve hangzott el, mások mellett Járai Zsigmondé, Polt Péteré és Schmitt Pál köztársasági elnöké. "Állj, eddig és ne tovább" - jelentette ki a szocialista pártelnök, és megígérte, minden eszközzel harcolni fognak a Fidesz "elmebeteg politikája ellen". Hozzátette: amint lehetőségük lesz rá, kárpótolni fogják azokat, akiktől a jelenlegi kormány elveszi a magán-nyugdíjpénztári megtakarításukat, továbbá felszámolják a Terrorelhárítási Központot, a törvény szerint járó módon emelik a nyugdíjakat, megszüntetik a visszamenőleges hatályú törvénykezést, illetve az indoklás nélküli elbocsátás rendszerét.

Mesterházy Attila azt is mondta: felelős gazdaságpolitikával biztosítják a stabil forintárfolyamot, megvédik a devizahiteleseket, fenntartható és igazságos költségvetést készítenek, arányos adórendszert vezetnek be, visszaállítják az ügyészség törvényi felügyeletét, az alkotmánybíróság hatáskörét, valamint a demokratikus nyilvánosságot és a független közszolgálati médiát. Felelősségre fogják vonni mindazokat, akik a "saját állampolgáraikat rabolják ki, zsarolják meg", mert ezek "olyan bűncselekmények a magyar emberek ellen, amelyek soha nem évülnek el" - hangoztatta.

Kiemelte, hogy minderre csak akkor lesz lehetőségük, ha visszanyerik az emberek bizalmát, ezért egységes MSZP-t fog teremteni. Elismerte, hogy az elmúlt években sokat hibáztak, és azt ígérte, az MSZP nem fog többé olyan politikát folytatni, amely kétséget ébreszt a szocialistákban. Szolidárisak leszünk mindenkivel, akiket a kormány megkárosít, akiket politikai nézeteik, értékrendjük miatt bármiféle hátrány ér, de nem leszünk szolidárisak azokkal, akik saját egyéni hibáik elől a párt mögé akarnak bújni - jelentette ki. Hozzáfűzte: a megújult MSZP hiteles, következetes baloldali politikát folytat majd, és azért dolgozik, hogy a párt szerethető legyen, a választók pedig nyugodt lelkiismerettel bízhassák rá a kormányzást. A pártelnök beszéde után a politikai nagygyűlés szombaton kora délután véget ért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!