Hírek

2010.12.22. 05:42

A „Moszad-cápa” és más teóriák

Egészen a legutóbbi időkig úgy hittem, hogy az új hazába készülő, ennek okán magyarul tanuló izraeli kisiskolások közismert sztoriját egyszerűen lehetetlen lesz fölülmúlni. Ám az egyiptomi hatóságoknak most mégis sikerült, már amennyiben a Sharm el-Sheiknél történt cápatámadások köré olyan összeesküvés-elméletet kanyarítottak, amely mellett a mi Izrael-teóriáink labdába se rúghatnak.

Stanga István

Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, én mindenesetre nagyon szívesen múlatom az időmet különféle összeesküvés-elméletek olvasgatásával. No, nem mintha különösebben hinnék a zömmel bizony elég bugyuta, átlátszó és igen könnyen megcáfolható (rém)mesékben, ám mindig megnyugtat az a tudat, hogy futóbolondok nemcsak nálunk, hanem a világ egyéb tájain is szép számmal akadnak. Most például az egyiptomi hivatalosságok okoztak nekem fölöttébb mulatságos perceket, jóllehet azon események, amelyek a magyar turisták által is rendkívül kedvelt üdülőhely, a Sínai-félsziget déli csücskénél lévő Sharm el-Sheik közvetlen közelében játszódtak le néhány napja, vidámnak aligha nevezhetők. A vörös-tengeri búvárparadicsomban ugyanis rövid időn belül több cápatámadás is történt: először három orosz és egy ukrán turistát sebesített meg súlyosan a szakemberek véleménye szerint valószínűleg ugyanaz az óceáni fehérfoltú cápa, majd pedig egy 70 éves német nő volt a célpont, aki nem élte a tengeri ragadozó támadását. És bár a kétségkívül különösnek tekinthető esetek kapcsán több elmélet is napvilágot látott (némelyek a tonhalak túlhalászását említik, mondván, a cápák nem jutnak elég élelemhez, míg mások úgy látják, egy érzékszervi hibákkal rendelkező állatról lehet szó, amely nem tudja az embert a haltól megkülönböztetni), voltak és vannak olyan egyiptomi tisztségviselők, akik egy jól szervezett izraeli titkosszolgálati akciót látnak a tragédiák mögött, azt feltételezve, hogy a Moszad egy kegyetlen, vérszomjas fenevad vízbe engedésével szeretné elrisztani a turistákat a Vörös-tenger partvidékéről.

Ám még mielőtt bármelyikünk is elkezdene harsányan röhögni e rendkívül szépen fejlett krónikus üldözési mánia láttán, gondoljunk azokra az itthoni Izrael-teóriákra (vagy inkább Izrael-rögeszmékre?), amelyek egy cseppet sem kevésbé szórakoztatóak, mint az emberevő „Moszad-cápa” históriája, és amelyek közül számomra a legizgalmasabb az új hazába készülő, ezért magyarul tanuló zsidó kisiskolások története. Különösen, hogy pár nappal ezelőtt erről a dologról alkalmam volt beszélgetni egy vérbeli fanatikussal, aki arra a kérdésemre, hogy vajon az izraeliek mi a túróért itt keresnének új hazát, amikor a világban dögivel vannak nálunk nagyobb és gazdagabb országok, előbb úgy nézett rám, mint aki el sem hiszi, hogy valaki ennyire téjékozatlan lehet, majd némileg lekezelő módon azt felelte: a vizünk kell nekik. És bár az illető „kissé” meghökkent, amikor elmeséltem neki, hogy Izrael további olyan tengervíz-sótalanító telepek kialakítását tervezi, mint amilyen a Gázától néhány kilométerre lévő Ashkelonban található, s ami a modern technológiának köszönhetően alig több mint 100 forintért adja az ivóviz köbméterét az izraeli nemzeti víztársaságnak, azért végig kitartott az állítása mellett, hogy márpedig az izraelieknek akkor is a fasza magyar vízre fáj a foguk, punktum... Na, úgyhogy azóta én nem vagyok hajlandó foglalkozni egyetlen ilyen történettel sem. Ha jönnek a zsidók a vizünkért, hát jöjjenek. Csak a cápájukat hagyják otthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!