Hírek

2010.12.07. 12:56

Merkel nem fizet - Nyomás az EKB-n

Angela Merkel elzárkózik a közös eurózónás kötvényektől, és a 750 milliárdos EU-IMF alap megnövelésétől is. Amíg nincs megállapodás, az Európai Központi Bank próbálhatja meg stabilizálni a piacot.

Alphaville - Bloomberg - Világgazdaság Online

Németország elzárkózik a közös euróövezeti kötvények kibocsátástól és a 750 milliárd eurós hitelkeret megemeléséről sem született döntés.

Az FT Alphaville tudósítása szerint amíg nincs megoldás az euróövezet perifériájára szorult államok számára, addig folytatódhat a volatilitás.

Az Európai Központi Bank (EKB) így valószínűleg nem tudja elhagyni a kötvénypiacokat, a megállapodásig betöltheti a stabilizáló szerepet. Az EKB vásárolja a perifériára szorult euróövezeti államok kötvényeit, amit a piaci szereplők nem vesznek.

Hozzá kell tenni: Németország is tehet arról, hogy a piac elfordult ezen kötvényektől. A közös válságkezelési mechanizmus javaslatára elfogytak a vásárlók az ír állampapírok piacáról. Merkel azt javasolta korábban, hogy a befektetőknek, kötvénytulajdonosoknak veszteséget kelljen elkönyvelni, ha egy ország fizetőképtelenné válik.

A piacok nem nyugodtak meg azután, hogy Írországot megmentették. Azonban az „eredménytelen” EU-s találkozó után nem látható, hogy felerősödött volna az aggodalom.

Olli Rehn, monetáris és pénzügyi biztos szerint a legjobb megoldás az adósságválság terjedése ellen, ha az országok javítják a költségvetés helyzetét, és elérik a fiskális célokat.

Az EKB tegnap közölte: 1,965 milliárd eurónyi kötvényt vásárolt a múlt héten – jelenti a Bloomberg. Ez a legmagasabb szint június óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!