Hírek

2011.02.19. 05:33

Dugovics Titusz élt, él, élni fog?

Én természetesen megértem, hogy a képzeletet megragadják, a nemzeti büszkeséget pedig dagasztják a különféle mítoszok és legendák, ám ettől még Lehel vezér nem vágta fejbe a kürtjével a német császárt, amiként a kis termetű Botond se törte be a buzogányával Bizánc érckapuját, hogy az Emesét álmában megtermékenyítő turulmadárról és a fehér lóval bepalizott Szvatoplukról már ne is beszéljünk.

Stanga István

Tudjuk be Dúró Dóra fiatal korának, no, meg az legújabb kutatások iránti érdeklődés hiányának, hogy a Jobbik kétségkívül dekoratív szóvivője csak az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorából értesült arról a tényről, ami már meglehetősen régen ismert a történelmet szeretők és ismerők táborában, és amely arról szól, hogy az 1456-os, világraszóló nándorfehárvári diadal egyik hőse, a legenda szerint a törököt a mélybe magával rántó Dugovics Titusz valójában egy, az 1800-as években kitalált személy. A Vona-csapat üdvöskéje azonban nem csupán a Dugovics-sztorit sérelmezte parlamenti felszólalásában, hiszen azt is szóvá tette, vajon a csatorna milyen alapon kérdőjelezi meg Mátyás király igazságos voltát, a déli harangszó eredetét, hogy koszorús költőnknek, Petőfi Sándornak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén 1848. március 15-én elmondott forradalmi szavalatáról már szó se essék. Nos, a világért sem akarom elkeseríteni az RTL riportja mögött mindenféle magyargyalázást és nemzetietlen deheroizálást kereső Dúró Dórát, dehát – ahogyan azt „A tanú”-ból is tudjuk – a tények makacs dolgok. Márpedig a tény az, hogy Dugovics Tituszt annak az irathamisításnak köszönhetjük, amelynek során egy Dugovics Imre nevezetű vasi szolga-, majd táblabíró kreáltatott magának dicső őst, a déli harangozást pedig III. Callixtus pápa hetekkel a nándorfehérvári csatát megelőzően rendelte el, vagyis messze nem a győzelem tiszteletére, amiként azt mind a mai napig nagyon sokan hiszik. Ami már most Petőfit és Mátyást illeti..., nos, a Nemzeti dalt Petőfi a múzeum lépcsőjén március 15-én egészen biztosan nem szavalta el (ezt igencsak hiteles forrásból, magától a költőtől tudjuk, aki a vers egyik, ma is meglévő kéziratára felírta, hol is szerepelt aznap), míg Mátyás királyban aligha csak „az igazságos”-t látták kortársai, akik közül sokan nem csupán háborogtak a minden addiginál keményebb adók miatt – adózni akkoriban sem szerettek jobban –, de egyenesen zsarnoknak tartották az uralkodót.

No, már most, túl azon, hogy magam általában is nevetségesnek tartom a Jobbik szűnni nem akaró hazaárulózását – amely jelzővel különben a más véleményen lévőket szokták illetni –, jelen esetben nem csupán, sőt, nem elsősorban az indokolatlan és indokolhatatlan vádaskodásról van szó, mint inkább a történelmi ismeretek finoman szólva is felületes voltáról, esetleg teljes hiányáról. Mert az odáig még csak rendben van, hogy Dúró Dóra a középiskolában nem tanult ezekről ezekről a kérdésekről (főképpen, mert mindegyikről nem is tanulhatott), ám ha már vette magának a bátorságot, hogy ez ügyben felszólaljon, nem ártott volna, ha utánanéz annak, amiről beszél. Megjegyzem, a történelemhamisítás nemcsak azért nagy butaság, mert a magyar história messze-messze van olyan gazdag, hogy ne kelljen nagyszerű eseményeket és jeles személyiségeket hazudnunk magunknak, hanem azért is, mert az ember így egy platformra kerül például azokkal a szlovák és román „történészekkel”, akiket itthonról meglehetősen gyakran szoktunk bírálni, és akik... hát, hogyan is fogalmazzam... igencsak kreatív módon művelik a tudományukat, amikor is hazájuk történelméről van szó. Én persze, abszolút megértem, hogy a képzeletet megragadják, a nemzeti büszkeséget meg dagasztják a különféle mítoszok és legendák, mindettől azonban még Lehel vezér egyáltalán nem vágta fejbe a kürtjével a német császárt, amiként a kis termetű Botond se törte be a buzogányával Bizánc érckapuját, hogy az Emesét álmában megtermékenyítő turulmadárról és a fehér lóval bepalizott Szvatoplukról már ne is szóljunk. Mindent egybevetve pedig azt gondolom, a folytonos ellenségkeresés helyett egy kicsit inkább tanulni kellene. Az nem árt, és nem is nemzetietlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!