Hírek

2011.02.23. 18:49

Egy volt miniszter szerint Kadhafi adott parancsot a lockerbie-i robbantásra

Moammer Kadhafi líbiai vezető személyesen adott parancsot az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett végrehajtott repülőgép-robbantásra - jelentette ki az arab ország lemondott igazságügy-minisztere az Expressen című svéd bulvárlapban szerdán közölt interjújában.

MTI

 Musztafa Abdel-Dzsalíl arab nyelvű nyilatkozatában elmondta, bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Kadhafi maga adta ki a parancsot. Az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

A repülőgép lángoló roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak; az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.
 
Nagy-Britannia és az Egyesült Államok annak idején Líbiát tette felelőssé a merényletért. Az ügy egyetlen elítéltje Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi líbiai titkosszolgálati ügynök volt, 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de két éve elengedték skóciai börtönéből rákbetegségére hivatkozva.

A líbiai férfit odahaza nemzeti hősként ünnepelték, s azóta is háborítatlanul él családja körében. A "méltányossági megfontolásokkal" indokolt szabadon bocsátás komoly brit belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezetett.
 
Musztafa Abdel-Dzsalíl a napokban mondott le tisztségéről, tiltakozásul amiatt, hogy megítélése szerint Tripoli túlzott erőszakot alkalmaz a Kadhafi lemondását követelő líbiai tüntetőkkel szemben. A lázadás a múlt héten robbant ki az észak-afrikai arab országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!