Hírek

2011.02.24. 05:57

Fortélyos félelem igazgat?

Hogy a közszolgák megbízhatóságának titkosszolgálati eszközökkel való vizsgálatát megengedő jogszabály vajon az üldözési mánia jele-e, avagy a Fidesz így akarja megelőzni az olyan kiszivárogtatásokat, amelyeknek nemrégiben még a haszonélvezője volt, nem tudom, annyi azonban, bizonyos, hogy a történetnek nagyon rossz üzenete van.

Stanga István

Jóllehet botrány csak mostanában lett a dologból, az a törvénymódosítás, ami a hatalom számára lehetővé teszi, hogy a rendvédelmi szerveknél és a különféle állami hivatalokban dolgozó közszolgák megbízhatóságát akár titkosszolgálati eszközök bevetésével is vizsgálhassa, még a tavalyi évben született, csak akkor – talán épp a „forradalmi” tempójú törvénykezésnek  köszönhetően – sokak figyelmét elkerülte. Pedig hát, nem afféle csip-csup ügyről van szó; hogy mennyire nem, azt többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazottai tudnák megmondani, akiknek ez idő szerint kell írásban a beleegyezésüket adniuk a róluk szóló esetleges adatgyűjtéshez. Kell, mondom, holott az érintettek (így az Alkotmányvédelmi Hivatalnál, a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál, a tűzoltóságnál dolgozók, hogy az ezernyi hivatali alkalmazottat ne is említsem) akár meg is tagadhatják a nyilatkozat aláírását..., már persze, ha nyomban el akarják veszíteni az állásukat (plusz a felmondási időt, nem különben a végkielégítést), hiszen a hepciáskodásnak ebben az esetben ez a „jutalma”. Ami már most azt a kérdést illeti, hogy tudniillik miért is jó Orbán Viktoréknak egy orwelli világ kialakítása..., nos, ezzel kapcsolatban csak találgathatunk. Nem zárhatjuk ki például a „hétköznapi” üldözési mániát – vannak politikai erők, amelyek minden bokorban ellenséget látnak –, amiként az is könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz ezzel az előzetes megfélemlítéssel szeretné elejét venni az olyasféle kiszivárogtatásoknak, mint amilyeneket a szocialista kormányok időszakában volt alkalmunk megtapasztalni – amikor is minden információ másodpercek alatt Orbánék tudomására jutott –, és amelyeknek az akkori ellenzéki párt a legnagyobb haszonélvezője volt. 

Ám bármi is volt az Orbán-kabinet szándéka ezzel a törvénymódosítással, annyi bizonyos, hogy a jogszabály ezer sebből vérzik. És itt nem kizárólag az Eötvös Károly Intézet által is megállapított alkotmányellenességről van szó (bármilyen furcsa, egy köztisztviselőnek is vannak jogai), vagy éppen arról a közismert tényről, miszerint a fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat a magyar jog szerint (is) érvénytelennek tekintendő – márpedig elég nehéz nem fenyegetésnek tekinteni, ha az embernek azt mondják, itt ez a papír, vagy aláírod, vagy veheted a kalapod –, hanem más problémákról is. Ott van mindjárt a szabályozás „gumi” jellege. Mert ha azt hajlandó vagyok is elfogadni, hogy a közszolgák számára különböző viselkedésmintákat írnak elő, az már kevésbé tolerálható, amikor a titkosszolgálati kutakodás olyan dolgok kiderítésére irányul – márpedig a törvényben efféle általánosságok szép számmal akadnak –, hogy az illető életvitele megfelel-e a társadalmi elvárásoknak, vagy hogy a pénzügyi helyzete, a kapcsolatai rendezettnek tekinthetőek-e. Ennél is sokkal nagyobb bajnak gondolom azonban „a cél szentesíti az eszközt” elv alkalmazását, vagyis azt, hogy a megbízhatósági vizsgálatot végzők előzetes ügyészségi jóváhagyással bűncselekményeket is elkövethetnek a munkájuk során, azaz nyugodtan provokálhatják, vagy megkísérelhetik csőbe húzni a „célszemélyeket”. Amely eljárás szerintem  nem elsősorban etikai okokból helyteleníthető, hanem mert – amiként azt az egyik rendőrszakszervezet vezetője nyilatkozta – bizalmatlanságot szül az érintettek között. Ám a Fideszt mindez aligha érdekli. Ők csak mennek előre rendületlenül. Észre sem véve, mennyi megsebzett embert hagynak maguk mögött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!