Hírek

2011.02.14. 05:27

Vigyázz, megvéd a Fidesz!

Hogy egészen őszinte legyek, nehezen tudom eldönteni, örülnünk kell-e Lázár János fideszes frakcióvezető minapi bejelentésének, miszerint „a kormánypárti képviselők a védelem időszakának tekintik a következő hat hónapot”, hiszen a magán-nyugdíjkasszák „megvédése” finoman szólva is elég különösre sikeredett.

Stanga István

Most, hogy a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióinak siófoki találkozóján a miniszterelnök elárulta, finoman fogalmazva is „küzdelmes év” vár ránk (ami persze, egyáltalán nem meglepő, utóvégre az elmúlt évtizedek során mindig mindenkitől ezt hallhattuk), számomra nagyon megnyugtató érzés tudni, hogy a Magyarország újjászervezésével foglalatoskodó Forradalmi (Munkás-Paraszt) Kormány nemhogy nem feledkezik meg a zemberekről, de feltett célja megvédeni azokat. Mindezt az elmúlt napokban leginkább a szolgálati gépkocsija ügyében nyilatkozgató Lázár A8 János frakcióvezető hozta a tudomásunkra, amikor is a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt mondta, „a kormánypárti képviselők a védelem időszakának tekintik a következő hat hónapot”. És hogy a gyakorlatban mit tesz mindez? Nos, a frakcióvezető szerint számukra ebben az időszakban a legfőbb kihívást az jelenti majd, képesek lesznek-e az embereket megvédeni a bankokkal és a közszolgáltatókkal szemben, azaz sikerül-e az állampolgárokat megóvni az áram- és gázárak emelkedésétől, nem különben a banki szolgáltatások díjainak növekedésétől. Mint kiderült, ezen célok elérésének érdekében a Fidesz-frakció három úgynevezett „monitoring bizottságot” hoz majd létre: az egyik az emberek jövedelmének az emelkedését, a 16 százalékos szja bevezetésének hatásait fogja vizsgálni, míg a másik kettő a közszolgáltató cégek politikáját, illetőleg a banki szolgáltatások díjainak a változását. No, már most, hogy kinek mi a véleménye Lázárék „védelmi” elképzeléseiről, nem tudom, ám magam az egész akciót nem egyszerűen reklámízűnek és erősen megkésettnek, de kifejezetten álságosnak is gondolom.

És itt nem csupán, sőt, nem elsősorban arról van szó, hogy az ilyen-olyan bizottságok legfeljebb a problémák elkenésére alkalmasak, ennél ugyanis sokkal izgalmasabb kérdések is akadnak. Ott van mindjárt az a dilemma, hogy tudniillik örülnünk kell-e Lázár bejelentésének, avagy inkább féljünk attól, hiszen amióta Orbánék „megvédték” a magán-nyugdíjpénztárakban felhalmozott megtakarításainkat, meg úgymond „biztonságba” helyezték a nyugdíjainkat (lám, lám, milyen bölcs is a „csak a barátaimtól ments meg, uram Isten, az ellenségeimmel elbánok magam is” mondás), azóta sokan igencsak elbizonytalanodunk, amikor a Fidesz mérhetetlen jóindulatáról és óvó karjairól hallunk. Ami meg a kormánypárt álságos magatartására tett  előbbi megjegyzésemet illeti..., nos, fogalmam sincs, mások hogy vannak vele, én mindenesetre nem szeretem, amikor hülyének néznek, márpedig Lázárék most ezt teszik. Mert bár vitathatatlanul baromi jól hangzik, hogy a Fidesz megvéd bennünket az áram- és gázárak emelkedésétől – hogy a banki szolgáltatások díjáról már ne is szóljak –, csak nincsenek megkésve ezzel egy egész „picit”...? Hiszen ha az emlékezetem nem csal, ezeken az ügyeken már túl vagyunk: a földgáz ára az idei év legelejétől növekedett, az áramról pedig jobb nem is beszélni, hiszen a február 1-jétől esedékes, átlagosan mintegy 4 százalékos emelésről kizárólag a január 31-i Magyar  Közlönyből értesülhettünk (el lehet képzelni, milyen sokan forgatják ezt az izgalmas olvasmányt), mivel Orbánék valahogy „elfelejtették” bejelenteni azt. A banki díjaknál úgyszintén egyfajta „eső után köpönyeg” szituációról van szó, hiszen a pénzintézetek már régen ránk hárították a válságadóból eredő plusz kiadásaikat, de legalábbis azok egy jó részét. A legviccesebb azonban a 16 százalékos szja hatásainak vizsgálatáról szóló Lázár-ígéret. Vajon miért csak most kezdik el nézegetni, hogy az adózási módosítások hogyan is érintik az embereket? Netán nem készültek hatástanulmányok? És ha nem, úgy mire alapozták azt a kijelentést, hogy a változtatásokkal mindenki jól jár? Megjegyzem, az emberek egy része semmit sem törődik ezekkel a dolgokkal. Sőt, talán még azt is elhiszik, hogy tényleg megvédik őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!