Hírek

2011.03.30. 08:10

"Elvesztette törvényességét a Kadhafi-rezsim"

Törvénytelennek nyilvánította a keddi londoni Líbia-konferencia a Kadhafi rezsimet, a résztvevők leszögezték: hogy nem az ő feladatuk Líbia kormányának megválasztása.

MTI

A nagyszabású tanácskozáson 35 ország külügyminiszterei vettek részt, köztük Magyarország képviseletében Martonyi János. Jelen volt az ENSZ és a NATO főtitkára, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, emellett az Arab Liga és az Iszlám Országok Szervezetének delegációja. A félnapos értekezletről kedd este kiadott zárónyilatkozat szerint a részvevők egyetértésre jutottak abban, hogy Kadhafi és rezsimje "teljesen elveszítette törvényességét", és tetteiért felelősségrevonással kell számolnia.A konferencián ugyanakkor egyetértés született arról is, hogy a rendezvény egyetlen részvevőjének sem feladata a líbiai kormány megválasztása; erre csak a líbiai nép jogosult.

A nyilatkozatból kiderül, hogy a konferencián életre hívott kontaktcsoport soros elnöki rendszerben fog működni; az elnöki teendőket "térségi és térségen kívüli" országok látják majd el. A csoport feladata a Líbia támogatását célzó nemzetközi erőfeszítések általános politikai irányítása, szoros együttműködésben az ENSZ-szel, az Afrikai Unióval, az Arab Ligával, az Iszlám Országok Szervezetével és az EU-val.

A nyilatkozat szerint a nemzetközi hadikoalíció eddigi fellépése sikeresen védett meg "számtalan civilt" Kadhafi fegyveres erőitől, és gyakorlatilag megsemmisítette Kadhafi légierejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!