Hírek

2011.03.15. 09:14

Folyamatosan mérik a sugárzást Tokióban

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat.

MTI

A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. A radioaktív sugárzást azután kezdték el sűrűbben mérni Tokióban, hogy a japán fővárostól 250 kilométernyire északra, a Fukusima atomerőműben robbanás történt, és tűz ütött ki, amelynek következtében radioaktív szivárgás lépett föl. Emiatt megnőtt a sugárzó anyagok koncentrációja, és a szél déli irányba sodorta a radioaktív részecskéket. Hivatalos közlés szerint időközben eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint viszont a tokiói vasútállomásokon óriási sorok kígyóznak, ahogy az emberek próbálják elhagyni a várost. Több tokiói szupermarketben teljesen kifogyott a tartós élelmiszer, az ásványvíz, és az olyan termékek, mint az elemlámpák vagy a hálózsákok. Naoto Kan miniszterelnök nevében az összes japán mobiltelefonra érkezett egy üzenek, amelyben a kormány nyugalomra int, és arra kér mindenkit, hogy fogják vissza az áramfogyasztást.

További részleteket laptársunk, a Világgazdaság cikkében talál.

A nukleáris erőműben azután jelentkeztek súlyos rendellenességek, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd a földmozgást követően szökőár pusztított.
 
A természeti csapás a még nem végleges hivatalos adatok szerint is több ezer halálos áldozatot követelt.

Minden Japánban tartózkodó magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot

A katasztrófa idején Japánban tartózkodó összes magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak - közölte Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden az MTI-vel. Vasárnap még hét magyart kerestek, egy öttagú családot és további két embert. Pataki Eszter keddi tájékoztatása szerint utóbbiakkal, két egyetemistával még hétfőn sikerült felvenni a kapcsolatot, azóta pedig az öttagú családdal is érintkezésbe tudott lépni a magyar követség.

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a reaktorkatasztrófa

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa - mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. "Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t" - jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly.

Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért. Bailly szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül. Az Európai Bizottság - tette hozzá - tudomással bír arról, és támogatja is, hogy a tagállamok nagy többsége azt ajánlotta polgárainak, ha tehetik, halasszák el utazásukat Japánba.

Marlene Holzner, aki Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos szóvivője, ugyanezen a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy Oettinger a nap folyamán megbeszélést tart tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel. Azt vitatják meg, hogy milyen esetleges biztonsági "stressz teszteknek" lehetne alávetni az európai atomerőműveket.
 
A szóvivő ugyanakkor "felettébb valószínűtlennek" mondta azt az eshetőséget, hogy Európában is a japánhoz hasonló erősségű földrengés történjen.

Bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a földrengésnek

Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a Japánt pénteken megrázó földrengésnek és a nyomában pusztító cunaminak. A szigetország rendőrségének kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az eltűntek száma 6746, a sebesülteké pedig 1897. A hatóságok aggodalmai szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret, mivel nagyon sokan tűntek el.

Kedd este a hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. Az új rengés központja Sidzuoka prefektúrába esik.

Korábbi események:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!