Hírek

2011.04.19. 21:10

Újabb NATO légicsapások Líbiában

Újabb légicsapásokat hajtottak végre kedden hajnalban líbiai célpontok ellen a NATO vezette nemzetközi hadi koalíció repülőgépei.

MTI

A líbiai kormány közölte, nem fogja engedni, hogy a segélyekkel együtt katonák is érkezzenek az észak-afrikai arab országba. A miszrátai felkelők viszont már "hivatalosan" szárazföldi beavatkozást kérnek a nyugati országoktól. A brüsszeli tájékoztatás szerint a NATO-gépek Moammer el-Kadhafi líbiai vezető haderejének parancsnoki központjait támadták. A líbiai állami hírügynökség, a Jana közlése szerint a fővárosban, Tripoliban hajtottak végre légicsapást, továbbá az onnan 50 kilométernyire délre fekvő Azizíjában és Tripolitól több mint 400 kilométerre keletre, Kadhafi szülővárosa, Szirt ellen.



A NATO-nál elismerték, gondot okoz, hogy megsemmisítsék a líbiai vezető seregének nehézfegyvereit Miszrátánál. Ez a város egyike a felkelők kezén lévő alig néhány településnek a nyugati országrészben. A települést hosszú hetek óta ostromzár alatt tartja Kadhafi hadereje. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint az ostromlók válogatás nélkül lövik a várost, vagyis nemcsak katonai célpontokat, hanem lakóövezeteket is támadnak.

A hét végén megállapodás született az ENSZ és a Kadhafi-kormány között arról, hogy a világszervezet a líbiai haderő ellenőrzése alatt lévő nyugati országrészben is végrehajthat segélyműveleteket. Fölmerült, hogy a segély fegyveres kísérettel juthatna el rendeltetési helyére, többek között az ostromlott Miszrátába. Tripoli engedélyezte, hogy az ENSZ munkatársai bejussanak a városba, de a világszervezet nem kapott garanciát a líbiai hatóságoktól arra, hogy szüneteltetik a harcokat, amíg tart a

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!