Hírek

2011.05.06. 05:38

A Jobbik tételeket írna?

Magam már azt is furcsállom, hogy egy, az országgyűlés honlapja szerint csupán középfokú végzettséggel rendelkező jobbikos honatya esztétikai kérdésekben osztja az észt, az pedig, hogy egy párt vagy annak bármely képviselője megpróbálja megmondani, kit tekintsünk magyarnak vagy éppen magyargyűlölőnek (hogy a rutinszerűen űzött hazaárulózást már ne is említsem), egészen elképesztő.

Stanga István

Számomra fölöttébb megnyugtató érzés látni, hogy a Jobbik országgyűlési képviselőinek a hazai cigányság problémáinak a „kezelése” mellett marad még idejük és energiájuk a kulturális élet „megreformálását” célzó ötletek kidolgozására is. És itt nem kizárólag a hiperaktív Novák Elődre gondolok, aki – amolyan XXI. századi Cato módjára – szinte minden felszólalásában Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház első emberének a leváltását sürgeti, hanem például hitvesére, a magyar őstörténeti kutatások elindítását és a finnugor elmélet felülvizsgálatát szorgalmazó Dúró Dórára, főleg meg arra a Németh Zsoltra, aki az ezekben a napokban különösen aktuális érettségi vizsgák kapcsán faggatta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert. A jobbikos honatya a T. Ház honlapján is megtalálható kérdésében arra várt választ a tárcavezetőtől, vajon tesz-e konkrét lépéseket a kormány annak érdekében, hogy „a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban”, hiszen – mint írja – 2009-ben jókora felháborodást keltett, hogy az a Spiró György érettségi tétel lehetett, aki a „jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból” sort jegyzi, no, és ott van az ugyancsak  „anti-magyar” Kertész Imre, aki abban a bizonyos interjújában „botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy ő magát ne minősítsék magyarnak”. És bár Réthelyi – leszögezve, hogy a kormányzat sem ért egyet e két író idézett gondolataival – úgy-ahogy megpróbálta helyretenni a dolgot, magam nem csupán Németh kérdését, de Réthelyi válaszát is nagyon szerencsétlennek érzem.

És itt nem elsősorban arra a miniszteri vélekedésre utalok, hogy tudniillik az Orbán-kabinet nem szeretne „semmilyen színű diktatúra politikai alapú művészválogatásának örököse lenni”, valamint, hogy várnunk kell éveket, akár évtizedeket, amíg végleg elválik az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték (...) pillanatnyi történemi érzékenységüntől, mint inkább arra a Réthelyi-kijelentésre, miszerint „benne marad a kánonban Németh László a szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók a ''19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila a kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort”. Amely vélemény egyebek mellett azért is méretes butaság, mert Németh Lászlót, Bartókot, Thomas Mannt, József Attilát és társaikat nem a vélt vagy valós „bűneik”, kisebb-nagyobb ballépéseik és esetleges melléfogásaik ellenére tartjuk nagy formátumú íróknak, költőknek, zenészeknek, hanem azokkal együtt. Akárcsak az USA-ban egy 13 éves kislány megrontásáért bíróság elé állított zseniális lengyel filmrendezőt, Roman Polanskit, vagy mondjuk Che Guevara nagy tisztelőjét, a kubai Fidel Castro és a venezuelai Hugo Chávez barátját, a focitudásán kívül a kábítószerezéseiről elhíresült Diego Maradonát. Ami meg a jobbikos képviselő anti-magyarozását illeti, nos, az nevetséges. Már magában az felháborító, hogy az országgyűlés honlapja szerint mindössze középfokú végzettséggel rendelkező Németh esztétikai kérdésekben osztja az észt, az pedig, hogy egy párt vagy annak bármely tagja megpróbálja megmondani, hogy ebben az országban kit tekintsünk  magyarnak vagy éppen magyargyűlölőnek (és akkor a rutinszerűen űzött hazaárulózást még nem is említettük), egészen elképesztő. Megjegyzem, nekem a Némethéhez hasonló „kulturális akciók” kapcsán általában az jut az eszembe, hogy mekkora baj, amikor a butaság szorgalommal párosul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!